Termen cautat
Categorie

Byetta, solutie injectabila


Autor:

Compozitie

Byetta este o solutie injectabila care contine substanta activa exenatida. Este disponibil sub forma de stilouri injectoare preumplute care furnizeaza 5 sau 10 micrograme de exenatida la fiecare doza.

Actiune terapeutica

Byetta se utilizeaza pentru tratarea diabetului de tip 2 in asociere cu alte medicamente antidiabetice (metformina si/sau derivati de sulfoniluree) la pacientii a caror concentratie de glucoza (zahar) in sange nu este controlata adecvat cu dozele maxime tolerate ale celorlalte medicamente. Diabetul de tip 2 mai este cunoscut si sub numele de diabet non-insulino dependent. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Indicatii

Diabetul de tip 2 este o boala in care pancreasul nu produce suficienta insulina pentru a controla nivelul de glucoza in sange sau in care organismul nu mai poate utiliza insulina in mod eficace. Substanta activa din byetta, exenatida, este un „mimetic al incretinei”. Aceasta inseamna ca actioneaza la fel ca incretinele (hormoni produsi in intestin) prin cresterea cantitatii de insulina eliberata de pancreas ca raspuns la alimentatie. Aceasta ajuta la controlarea nivelurilor de glucoza in sange.

Doze si mod de administrare

Byetta este administrat ca injectie subcutanata la nivelul coapsei, abdomenului (burtii) sau bratului, utilizand un stilou injector. Stiloul dispune de un manual de utilizare. tratamentul cu byetta trebuie initiat cu doze de 5 micrograme de doua ori pe zi timp de cel putin o luna. Ulterior, doza poate fi crescuta la 10 micrograme de doua ori pe zi. Nu se recomanda administrarea unei doze mai mari de 10 micrograme de doua ori pe zi. Prima doza din zi se administreaza oricand in perioada de o ora dinaintea mesei de dimineata, iar a doua doza in perioada de o ora dinaintea mesei de seara. byetta nu se administreaza niciodata dupa masa. Trebuie avuta grija atunci cand se adauga byetta la derivatii de sulfoniluree, deoarece exista riscul de hipoglicemie (scaderea nivelului de glucoza din sange). Adaugarea de Byetta la metformina nu se asociaza cu acest risc. Byetta nu se administreaza la pacientii cu afectiuni renale severe. Pacientii care sunt tratati cu Byetta trebuie sa urmeze in continuare regimul alimentar si programul de exercitii fizice. Nu au fost stabilite siguranta si eficacitatea administrarii Byetta la pacientii sub 18 ani.

Contraindicatii

Byetta nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la exenatida sau la oricare alt ingredient al acestui medicament.

Reactii adverse

In studiile clinice, cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Byetta (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) au fost hipoglicemia (atunci cand a fost administrat impreuna cu derivatii de sulfoniluree), greata (senzatie de rau), varsaturile si diareea.

Categorii de medicamente