Termen cautat
Categorie

Carbaglu, comprimate


Autor:

Compozitie

Carbaglu este un medicament care contine substanta activa acid carglumic. Este disponibil sub forma de comprimate dispersabile. „Dispersabil” inseamna ca comprimatele se pot dispersa (amesteca) in apa.

Actiune terapeutica

Carbaglu se foloseste pentru tratarea hiperamoniemiei (concentratii ridicate de amoniacin sange) in cazul pacientilor care prezinta o lipsa a unei enzime numite N-acetilglutamat sintetaza (NAGS). In mod normal, aceasta enzima ajuta la descompunerea amoniacului. Daca enzima nu este prezenta, amoniacul nu se poate descompune si se acumuleazain sange. Aceasta boala este foarte rara. La pacientii care au o deficienta totala de NAGS seinregistreaza rapid concentratii ridicate de amoniacin sange, la scurt timp dupa nastere. Pacientii care prezinta o deficienta partiala de NAGS (o forma mai usoara a bolii) pot prezenta simptomein orice moment, de-a lungul vietii,in urma unui eveniment stresant, cum ar fi o infectie sau o boala virala. Avandin vedere ca numarul pacientilor cu deficienta de NAGS este redus, boala este considerata „rara”, iar Carbaglu a fost desemnat „medicament orfan” (un medicament care se administreazain tratamentul bolilor rare) Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Indicatii

In cazul persoanelor cu deficienta de NAGS, amoniacul nu se poate descompune si elimina. Din aceasta cauza, amoniacul se acumuleazain sange. Acesta este toxic pentru organism,in special pentru creier. Carbaglu este foarte asemanator ca structura cu N-acetilglutamat, care activeaza o enzima care descompune amoniacul. Prin urmare, Carbaglu ajuta la descompunerea amoniacului, reducand concentratia de amoniac din sange si efectele sale toxice.

Doze si mod de administrare

Tratamentul cu Carbaglu trebuie initiat de un medic cu experientain tratarea pacientilor cu boli metabolice. Tratamentul poate fiinceput chiar din prima zi de viata. Prima doza zilnica ar trebui sa fie de 100 mg per kilogram de masa corporala, dar se pot administra pana la 250 mg/kg, daca este cazul. Doza trebuie apoi modificata pentru a se mentine concentratia de amoniac din sangeintre valori normale. Dozele zilnice variaza de obiceiintre 10 si 100 mg/kg. Comprimatele trebuie dispersate (amestecate)intr-o cantitate mica de apa,inainte de a fi administrate pacientului. Se rup usorin doua jumatati. Medicamentul se administreaza pacientului de-a lungulintregii sale vieti.

Contraindicatii

Carbaglu nu trebuie administrat persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la acidul carglumic sau la oricare dintre celelalte ingrediente.

Reactii adverse

Cel mai frecvent efect secundarin cazul administrarii Carbaglu este transpiratia abundenta.

Categorii de medicamente