Termen cautat
Categorie

Cetrine, comprimate


Autor:

Compozitie

Fiecare comprimat contine Cetirizine diclorhidrat - 10 mg.

Actiune terapeutica

Cetirizina este un puternic antagonist al receptorilor H1, fara efecte semnificative anticolinergice sau antiserotoninice. Studiile farmacologice au evidentiat faptul ca administrarea dozelor active nu a produs somnolenta si nu a cauzat schimbari in comportament. Aceasta se poate explica prin netraversarea barierei hemato-encefalice de catre substanta.
Cetirizina inhiba in faza incipienta eliberarea histaminei responsabila de aparitia reactiei alergice si de asemenea incetineste migrarea celulelor inflamatorii, eliminand eliberarea mediatorilor asociati raspunsului alergic intarziat.
Cetirizina asigura de asemenea un efect protector impotriva bronhospasmului indus de histamina inhalata de catre astmatici.

Indicatii

Rinite alergice, conjunctivite alergice, iritatii, urticarie, dermografism, exeme cu localizare diversa, dermatite de contact, reactii alergice acute datorate unor toxiinfectii alimentare si intepaturi de insecte.

Mod de administrare

10 mg, o data pe zi, per oral.

Contraindicatii

Sarcina, mame care alapteaza si copii.

Precautii

Studiile clinice asupra cetirizinei, pentru doze zilnice de pana la 25 mg prescrise unor subiecti sanatosi nu au relevat efecte asupra capacitatii de concentrare si timpului de reactie. Pacientii trebuie sfatuiti sa nu depaseasca doza recomandata daca desfasoara activitate de conducere auto sau manipuleaza utilaje.
Grupe de risc ridicat: Copiii- Cetirizina nu este recomandata la copii sub 12 ani datorita lipsei studiilor clinice.
Persoane in varsta: O anumita reducere a dozei poate fi necesara daca functiile renale sunt alterate.
Deficiente renale: Frecventa administrarii si dozele trebuie adaptate la pacientii cu probleme renale.

Sarcina si alaptare

Nu exista suficiente date cu privire la siguranta administrarii cetirizinei in timpul sarcinii. De aceea nu se recomanda la femeile gravide. Mamele care alapteaza sunt de asemenea sfatuite sa nu consume acest medicament.

Reactii adverse

Cetirizina are efect redus sau nesemnificativ asupra functiilor psihomotorii, avand o incidenta scazuta a sedarii, similara cu placebo. Reactiile adverse raportate la doza recomandata sunt reduse si constau in somnolenta, cefalee, ameteala, stare de agitatie, uscaciune a gurii si disconfort gastrointestinal.

Categorii de medicamente