Termen cautat
Categorie

Comtess, comprimate


Autor:

Compozitie

Comtess este un medicament care contine substanta activa entacapona. Este disponibil sub forma de comprimate maro-portocalii (200 mg).

Actiune terapeutica

La pacientii cu boala parkinson, celulele de la nivel cerebral care produc neurotransmitatorul numit dopamina mor, iar cantitatea de dopamina de la nivel cerebral scade. in acest fel, pacientii isi pierd capacitatea de a-si controla adecvat miscarile. Substanta activa continuta de Comtess, entacapona, actioneaza prin restabilirea nivelurilor de dopamina in zonele cerebrale care controleaza miscarea si coordonarea. Medicamentul actioneaza numai cand este luat in asociere cu levodopa, o copie a neurotransmitatorului numit dopamina, care poate fi administrata oral. Entacapona blocheaza enzima care este implicata in descompunerea levodopei in organism si care se numeste catecol-O-metil transferaza (COMT). Drept rezultat, levodopa ramane mai mult timp in forma activa. Acest lucru ajuta la ameliorarea simptomelor bolii parkinson, ca de exemplu rigiditatea si miscarile lente.

Indicatii

Comtess se utilizeaza pentru tratarea pacientilor cu boala parkinson. Boala Parkinson este o afectiune cerebrala progresiva care produce tremor, miscari lente si rigiditate musculara. Comtess se utilizeaza in asociere cu levodopa (fie combinatia dintre levodopa si benserazida, fie combinatia dintre levodopa si carbidopa) cand pacientul prezinta „fluctuatii” spre sfarsitul intervalului dintre doua doze de medicatie. Fluctuatiile apar atunci cand medicatia isi pierde efectele si simptomele reapar. Acestea sunt legate de reducerea efectelor levodopa, cand pacientul trece brusc de la perioada „on”, cand este capabil sa se miste, la perioada „off”, cand prezinta dificultati legate de miscare. Comtess se utilizeaza cand aceste fluctuatii nu se pot trata doar cu ajutorul combinatiei standard care contine levodopa.
Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Doze si mod de administrare

Comtess se utilizeaza numai in combinatie fie cu levodopa si benserazida, fie cu levodopa si carbidopa. Se ia cate un comprimat impreuna cu fiecare doza din medicamentul cu care este asociat, pana la maximum 10 comprimate pe zi. Se poate lua cu sau fara alimente. Cand pacientii adauga pentru prima data Comtess la medicatia deja existenta, poate fi necesar ca acestia sa ia o doza zilnica mai mica de levodopa, fie prin modificarea intervalului dintre doze, fie prin scaderea cantitatii de levodopa luate la fiecare doza. Comtess poate fi folosit numai asociat combinatiilor conventionale de levodopa. Acesta nu trebuie utilizat in asociere cu combinatiile cu „eliberare modificata” (cand levodopa este eliberata lent pe parcursul a catorva ore).

Contraindicatii

Comtess nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la entacapona sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Comtess nu trebuie utilizat la pacientii care prezinta:

  • afectiuni hepatice;
  • feocromocitom (tumora a glandei suprarenale);
  • sindrom neuroleptic malign in antecedente (afectiune grava a sistemului nervos cauzata de obicei de medicamente antipsihotice) sau rabdomioliza (distrugerea fibrelor musculare).

Comtess nu trebuie utilizat in asociere cu alte medicamente care apartin clasei de „inhibitori de monoaminoxidaza” (un tip de antidepresive). Pentru detalii complete, a se consulta Rezumatul caracteristicilor produsului (care face parte, de asemenea, din EPAR).

Reactii adverse

Cele mai frecvente efecte secundare ale medicamentului Comtess sunt diskinezia (miscari necontrolate), greata (senzatia de rau) si modificarea culorii urinei fara semnificatie patologica.

Categorii de medicamente