Termen cautat
Categorie

Eporatio, solutie injectabila


Autor:

Compozitie

Eporatio este o solutie injectabila. Este disponibil in seringi preumplute continand intre 1 000 si 30 000 de unitati internationale (UI) din substanta activa, epoetina teta.

Actiune terapeutica

Substanta activa din Eporatio, epoetina teta, este o copie a hormonului uman numit eritropoietina care stimuleaza productia de globule rosii la nivelul maduvei osoase. eritropoietina este produsa de rinichi. La pacientii aflati sub chimioterapie sau cu probleme renale, anemia poate fi cauzata de o absenta a eritropoietinei sau de lipsa unui raspuns suficient al organismului la eritropoietina de care dispune in mod natural. Epoetina teta din Eporatio actioneaza in organism in acelasi mod ca hormonul natural prin stimularea productiei de globule rosii. Aceasta este produsa printr-o metoda numita „tehnologia ADN-ului recombinant”: este creata de o celula care a primita o gena (ADN) ce ii permite sa produca epoetina teta.

Indicatii

Eporatio se utilizeaza pentru tratarea anemiei (niveluri scazute de globule rosii sau hemoglobina in sange) care cauzeaza simptome. Se administreaza la adulti cu insuficienta renala cronica (diminuare progresiva pe termen lung a capacitatii rinichilor de a functiona corespunzator) si la adulti cu cancer non-mieloid (cancer care nu isi are originea in maduva osoasa) aflati sub chimioterapie (medicamente pentru tratarea cancerului).

Administrare

Tratamentul cu Eporatio trebuie initiat de un medic cu experienta in tratarea anemiei simptomatice la pacienti cu insuficienta renala cronica si cancer non-mieloid. Pentru pacientii cu insuficienta renala, in „faza de corectie”, doza initiala recomandata, administrata de trei ori pe saptamana, este de 20 UI pe kilogram de greutate corporala in cazul injectiilor subcutanate sau de 40 UI pe kg de greutate corporala in cazul injectiilor in vena.
Aceste doze pot fi dublate dupa patru saptamani daca ameliorarea nu este suficienta si pot fi crescute si mai mult la intervale lunare cu un sfert din doza anterioara pana se atinge nivelul adecvat de hemoglobina (proteina din globulele rosii care transporta oxigenul in intregul organism). Dupa corectarea anemiei, doza din „faza de intretinere” trebuie ajustata pentru a se mentine nivelul adecvat de hemoglobina.
Doza saptamanala de Eporatio nu trebuie sa fie in niciun moment mai mare de 700 UI pe kg de greutate corporala. La pacientii cu cancer, injectiile trebuie administrate subcutanat. Doza initiala recomandata este de 20 000 UI o data pe saptamana pentru toti pacientii indiferent de greutatea corporala. Aceasta doza poate fi dublata dupa patru saptamani daca valoarea hemoglobinei nu a crescut cu cel putin 1 g/dl si, daca este necesar, poate fi marita in continuare pana la 60 000 UI dupa inca patru saptamani.
Doza saptamanala de Eporatio nu trebuie sa depaseasca 60 000 UI. Pacientii cu cancer trebuie sa continue tratamentul timp de pana la patru saptamani dupa ce inceteaza chimioterapia. Pacientii carora li se administreaza Eporatio prin injectie subcutanata isi pot administra singuri injectia dupa ce au fost instruiti in mod corespunzator. Pentru detalii complete, consultati prospectul.

Contraindicatii

Eporatio nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la epoetina teta, la orice alte epoetine sau substante derivate din acestea sau la oricare alt ingredient al Eporatio. Se interzice utilizarea medicamentului la pacienti cu hipertensiune necontrolata. Din cauza riscului de hipertensiune, trebuie sa se acorde o atentie speciala monitorizarii si controlului tensiunii arteriale a pacientului pentru a se evita complicatiile de tipul crizei hipertensive.

Reactii adverse

Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Eporatio (observate la 1 pana la 10 din 100 pacienti) sunt tromboza suntului (cheaguri care se pot forma in vasele de sange ale pacientilor aflati sub dializa, o tehnica de purificare a sangelui), durerile de cap, hipertensiunea (tensiune arteriala ridicata), criza hipertensiva (tensiune arteriala periculos de ridicata si brusca), reactiile cutanate, artralgia (dureri articulare) si afectiunile asemanatoare gripei. Pentru lista completa a efectelor secundare raportate asociate cu Eporatio, a se consulta prospectul.

Categorii de medicamente