Termen cautat
Categorie

Gabagamma 300 mg, capsule


Autor:

Compozitie

O capsula contine gabapentina 300 mg si excipienti: continutul capsulei - lactoza, amidon de porumb, talc; capsula - gelatina, dioxid de titan (E171).

Indicatii terapeutice

Gabagamma este un medicament antiepileptic. Gabagamma este utilizat ca tratament adjuvant pentru crizele epileptice partiale care nu pot fi controlate cu alte medicamente antiepileptice. De asemenea, este indicat in tratamentul durerii neuropate la adulti cu varsta peste 18 ani (neuropatie diabetica dureroasa si neuropatie post-herpetica).

Contraindicatii

Hipersensibilitate la gabapentina sau la oricare dintre excipientii produsului.

Precautii

Daca este necesara reducerea dozei, intreruperea tratamentului, trecerea la un alt tratament sau un tratament alternativ, acestea trebuie realizate treptat, timp de minimum o saptamana. Desi nu exista dovezi privind aparitia crizelor epileptice de rebound in cazul gabapentinei, intreruperea brusca a anticonvulsivantelor la pacientii epileptici poate duce la status epilepticus.

Atentionari speciale

Gabapentina nu este de obicei considerata eficace in tratamentul episoadelor de tipul absentelor. De aceea, gabapentina trebuie utilizata cu atentie la pacientii cu episoade mixte inclusiv absente.

Sarcina si alaptarea

Nu exista studii adecvate sau bine controlate la gravide. Deoarece studiile privind functia de reproducere la animale nu sunt totdeauna concludente pentru raspunsul la om, medicamentul se administreaza in sarcina doar daca beneficiul asteptat la pacienta justifica riscul potential asupra fatului. Gabapentina este excretata in laptele uman. Deoarece nu se cunoaste efectul asupra sugarului alaptat, este necesara prudenta in cazul administrarii la mamele care alapteaza. Gabapentina se administreaza femeilor care alapteaza doar daca exista un raport favorabil beneficiu terapeutic/risc potential.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Pana cand se confirma ca acest medicament nu afecteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, pacientii trebuie sfatuiti sa nu efectueze aceste activitati.

Interactiuni

La pacientii care necesita tratament concomitent cu morfina poate fi inregistrata cresterea concentratiei de gabapentina. Pacientii trebuie supravegheati cu atentie pentru a observa semnele de deprimare a snc, cum este somnolenta, iar doza de gabapentina sau cea de morfina trebuie redusa corespunzator. Administrarea concomitenta de gabapentina cu antiacide continand aluminiu si magneziu poate reduce biodisponibilitatea gabapentinei cu aproximativ 20%. Se recomanda administrarea gabapentinei la aproximativ 2 ore de la administrarea antiacidelor.
S-a observat o diminuare usoara a excretiei de gabapentina la administrarea concomitenta de cimetidina, dar fara semnificatie clinica.

Dozare si mod de administrare

Medicul dumneavoastra va poate recomanda alte doze decat cele indicate in acest prospect. in acest caz, trebuie sa urmati instructiunile medicului dumneavoastra. Pentru a permite ajustari individuale ale dozelor, produsul este disponibil in mai multe concentratii: 100 mg, 300 mg si 400 mg. in cazul tratamentului de intretinere la pacientii dializati capsulele de 300 mg si 400 mg sunt utilizate impreuna cu cele de 100 mg. Pentru pacientii cu stare generala proasta, cu greutate mica, dupa transplant etc., doza trebuie crescuta gradat utilizand Gabagamma 100.

Adulti si copii peste 12 ani:
Se recomanda inceperea tratamentului cu o doza de maxim 600 mg gabapentina pe zi. Doza se creste cu maxim 600 mg gabapentina pe zi pana se ajunge la o doza de intretinere de 900-2400 mg gabapentina pe zi, administrata in 3 prize zilnice. in unele cazuri se poate creste doza pana la 3600 mg gabapentina pe zi.

Durerea neuropata (adulti peste 18 ani):
Doza maxima initiala este de 600 mg gabapentina pe zi. Dupa aceea, doza se creste cu aproximativ 600 mg gabapentina pe zi pana cand se ajunge la doza de intretinere de 900-2400 mg gabapentina pe zi, in 3 prize zilnice. in unele cazuri se poate creste doza pana la 3600 mg gabapentina pe zi.
In caz de insuficienta renala si la pacientii varstnici, doza trebuie redusa. in acest caz, medicul dumneavoastra va determina doza necesara pentru ca eliminarea medicamentului sa se efectueze corespunzator.

Supradozaj

Nu a fost observata toxicitate acuta cu potential letal in cazul supradozajului cu doze mai mari de 30 g gabapentina pe zi. Gabapentina poate fi eliminata prin hemodializa. in caz de supradozaj, trebuie sa va adresati imediat, medicului dumneavoastra.

Reactii adverse

Reactiile adverse sunt in general descrise ca usoare si moderate cu o durata medie de 2 saptamani. Cea mai frecventa reactie adversa este afectarea sistemului nervos central, somnolenta, cresterea in greutate, ataxia si ameteala. De asemenea, au mai fost raportate fatigabilitate, greata si/sau varsaturi, nervozitate, insomnie, nistagmus, parestezii si scaderea apetitului alimentar. Daca observati orice alta reactie adversa care nu este descrisa in acest prospect, va rugam sa informati medicul dumneavoastra.

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj

Gabagamma 100
Cutie cu 2 blistere Al/PVC a cate 10 capsule.
Cutie cu 5 blistere Al/PVC a cate 10 capsule.
Cutie cu 10 blistere Al/PVC a cate 10 capsule.

Producator

FRANTZ MAUERMAN oHG, Germania
ARTESAN PHARMA GmbH&Co.KG, Germania

Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata
Worwag Pharma GmbH&Co.KG
Calwer Str. 7, D – 71034 Boblingen, Germania

Categorii de medicamente