Termen cautat
Categorie

Galvus, comprimate


Autor:

Compozitie

Galvus este un medicament care contine substanta activa vildagliptin. Este disponibil sub forma de comprimate rotunde de culoare galben deschis (50 mg).

Actiune terapeutica

Diabetul zaharat de tip 2 este o boala in care pancreasul nu produce insulina suficienta pentru a controla valorile de glucoza (zahar) din sange sau cand organismul nu poate utiliza in mod eficace insulina. Substanta activa continuta de Galvus, vildagliptinul, este un inhibitor al dipeptidil peptidazei 4 (DPP-4). El actioneaza prin blocarea descompunerii hormonilor de tip „incretin” din organism. Acesti hormoni sunt eliberati dupa masa si stimuleaza pancreasul sa produca insulina. Prin cresterea valorilor hormonilor de tip incretin din sange, vildagliptinul stimuleaza pancreasul sa produca cantitati mai mari de insulina atunci cand valorile glucozei din sange sunt ridicate. Vildagliptinul nu actioneaza daca valoarea glicemiei este mica. De asemenea, vildagliptinul reduce cantitatea de glucoza produsa de ficat, prin cresterea valorilor insulinei si reducerea valorilor hormonului numit glucagon. impreuna, aceste procese reduc valoarea glicemiei si ajuta la controlul diabetului zaharat de tip 2.

Indicatii

Galvus este utilizat in tratamentul diabetului zaharat de tip 2 (diabet noninsulinic). Galvus se administreaza in asociere cu alt medicament antidiabetic (ca "terapie dubla”), daca diabetul pacientului este insuficient controlat prin administrarea medicamentului respectiv in monoterapie. Galvus se poate administra in asociere cu metformina, o tiazolidindiona sau o sulfoniluree, dar in cazul pacientilor care nu pot lua metformina, el se administreaza doar in asociere cu o sulfoniluree. Medicamentul se elibereaza numai pe baza de reteta.

Administrare

La adulti, doza recomandata de Galvus este urmatoarea:

  • un comprimat dimineata si unul seara, daca este administrat in asociere cu metformina sau o tiazolidindiona.
  • un comprimat dimineata, daca este luat in asociere cu o sulfoniluree.

Doza zilnica nu trebuie sa depaseasca doua comprimate (100 mg). Galvus poate fi administrat cu sau fara alimente. Galvus nu este recomandat pacientilor care au insuficienta renala moderata sau severa, inclusiv pacientilor care fac hemodializa (o tehnica de curatare a sangelui) cu boala renala in stadiu terminal. Nu se recomanda administrarea Galvus pacientilor cu insuficienta hepatica. Galvus trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu varste de peste 75 de ani.

Contraindicatii

Galvus nu trebuie administrat persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la vildagliptin sau la oricare alt ingredient care intra in compozitia medicamentului. Utilizarea Galvus in cazul pacientilor care prezinta afectiuni cardiace trebuie limitata la pacientii cu forme usoare ale acestor afectiuni. Din cauza ca vildagliptinul a fost asociat cu insuficienta hepatica, pacientilor trebuie sa li se faca analize hepatice inaintea tratamentului cu Galvus si la intervale regulate in timpul tratamentului.

Reactii adverse

Cel mai frecvent efect secundar in cazul administrarii Galvus (observat la 1-10 pacienti din 100) este ameteala. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Galvus, a se consulta prospectul.

Categorii de medicamente