Termen cautat
Categorie

Gardasil, vaccin


Autor:

Compozitie

Gardasil este un vaccin. Este o suspensie injectabila care contine proteine purificate din patru tipuri de papilomavirus uman (tipurile 6, 11, 16 si 18).

Actiune terapeutica

Papilomavirusurile sunt virusuri care cauzeaza verucozitati si crestere tisulara anormala. Exista mai mult de 100 de tipuri de papilomavirusuri, unele dintre ele asociate cu cancerele genitale. Tipurile 16 si 18 de papilomavirus determina aproximativ 70% din cancerele de col uterin, iar tipurile 6 si 11 determina aproximativ 90% din verucozitatile genitale. Toate papilomavirusurile prezinta un invelis sau „capsula”, care este format din proteine numite „proteine L1”. Gardasil contine proteine L1 purificate pentru patru tipuri de papilomavirus uman: tipurile 6, 11, 16 si 18. Proteinele din Gardasil sunt produse printr-o metoda numita „tehnologia ADN-ului recombinant”: ele sunt formate de o levura care a primit o gena (ADN), devenind astfel capabila sa produca proteinele L1. Proteinele sunt asamblate in „particule asemanatoare virusului” (structuri care se aseamana cu HPV, pentru a putea fi recunoscute mai usor de organism). Vaccinul contine de asemenea un „adjuvant” (un compus care contine aluminiu) pentru a stimula un raspuns mai bun. Atunci cand unui pacient i se administreaza vaccinul, sistemul sau imunitar (sistemul care actioneaza impotriva bolilor) produce anticorpi impotriva acestor proteine. Anticorpii impiedica virusul sa patrunda in celulele organismului. Dupa vaccinare, sistemul imunitar este capabil sa produca rapid anticorpi, atunci cand este expus la virusuri reale. Acest lucru va ajuta la protectia impotriva bolilor cauzate de aceste virusuri.

Indicatii

Gardasil se utilizeaza pentru vaccinarea impotriva leziunilor precanceroase (crestere celulara anormala) in zona genitala (col uterin, vulva sau vagin), cancerul colului uterin si verucozitatilor genitale care sunt cauzate de infectii cu papilomavirus uman (hpv) tipurile 6, 11, 16 sau 18. Eficacitatea gardasil a fost studiata la femei cu varsta intre 16 si 26 de ani, iar imunogenitatea acestuia (abilitatea de a face sistemul imunitar sa raspunda la virusi) a fost studiata la copii si adolescenti cu varsta intre 9 si 15 ani. Eficacitatea sa protectoare nu a fost studiata la barbati. Gardasil este administrat conform recomandarilor oficiale. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare

Gardasil este administrat la persoanele cu varsta mai mare de noua ani, in trei doze, cu doua luni de intrerupere intre prima si a doua doza si patru luni intre a doua si a treia doza. Daca este nevoie de o alta schema de tratament, trebuie sa fie cel putin o luna intre prima si a doua doza si cel putin trei luni intre a doua si a treia doza, iar toate dozele trebuie administrate intr-o perioada de maxim un an. Este recomandabil ca persoanele la care se administreaza prima doza de Gardasil sa termine toate cele trei doze de Gardasil. Vaccinul este administrat prin injectie intramusculara, de preferat in brat sau in coapsa.

Contraindicatii

Gardasil nu trebuie administrat persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la substanta activa sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Daca o pacienta prezinta semne de alergie dupa o doza de Gardasil, nu trebuie sa i se mai administreze si celelalte doze ale vaccinului. Vaccinarea trebuie sa fie amanata la pacientii bolnavi, cu febra ridicata.

Reactii adverse

In studii, cele mai frecvente reactii adverse ale Gardasil (observate la mai mult de 1 pacient din 10) au fost pirexia (febra) si reactiile de la locul injectarii (roseata, durere si umflatura). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Gardasil, a se consulta prospectul.

Categorii de medicamente