Termen cautat
Categorie

Gliformin, comprimate


Autor:

Forma de prezentare:

Comprimate filmate cu 400 mg clorhidrat de metformina si 2,5 mg glibenclamida; ct. x 6 sau 100 blist. x 10 cpr.

Indicatii:

Tratamentul diabetului zaharat non-insulino-dependent (de tip 2) la adulti: in cazul in care dieta, exercitiile fizice si tratamentul anterior cu metformina sau sulfoniluree nu au restabilit echilibrul glicemic; ca tratament de substitutie pentru terapia anterioara combinata cu metformina si o sulfoniluree la pacientii la care s-a realizat echilibrul glicemic.

Dozare si mod de administrare:

Tratamentul trebuie adaptat in functie de regimul dietetic al pacientului si de rezultatele investigatiilor metabolice (glicemie, glicozurie). La pacientii care nu au raspuns la monoterapia cu metformina sau sulfoniluree: doza initiala este de un comprimat pe zi. La pacientii la care s-a realizat echilibrul glicemic, ca tratament de substitutie pentru terapia combinata cu metformina si sulfoniluree: doza initiala este de 1-2 comprimate pe zi, in functie de dozele anterioare de metformina si sulfoniluree. In cazul in care raspunsul glicemic nu este satisfacator, doza zilnica se creste treptat, sub supraveghere medicala atenta, la intervale de 1-2 saptamani, pana la atingerea dozei eficace. Doza uzuala este de 1-5 comprimate pe zi, administrata fractionat in 1-3 prize. Doza maxima recomandata este de 5 comprimate filmate pe zi. Comprimatele filmate se inghit intregi, nesfaramate, cu un pahar cu apa, la inceputul meselor.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la clorhidratul de metformina, glibenclamida, alte sulfoniluree sau oricare dintre excipientii medicamentului; diabet zaharat insulino-dependent (de tip I), diabet gestational, cetoacidoza, precoma, coma diabetica; acidoza metabolica decompensata; insuficienta renala si hepatica; afectiuni acute in care este posibila afectarea functiei renale, cum sunt deshidratare, infectii severe, soc, precum si in caz de examinari radiologice cu administrare intravasculara de substante de contrast iodate; boli acute sau cronice care pot determina hipoxie tisulara, cum sunt anemie, insuficienta cardiaca sau respiratorie, infarct miocardic recent, colaps, soc; boala arteriala ocluziva periferica; intoxicatie acuta cu alcool etilic, alcoolism; porfirie. Sarcina si alaptare.

Atentionari:

Se intrerupe tratamentul imediat daca se suspecteaza acidoza lactica. Se va respecta cu strictete orarul meselor si aportul de hidrocarbonate deoarece apare risc de hipoglicemie. Se monitorizeaza functia renala: cel putin anual la pacientii cu functie renala normala; cel putin de 2 sau 4 ori pe an la pacientii cu creatininemia la limita superioara a normalului si la varstnici. Se intrerupe tratamentul cu 48 de ore inaintea administrarii substantelor de contrast iodate, interventiilor chirurgicale (tratamentul se reia dupa 48 ore).

Interactiuni:

Insulina, alte antidiabetice orale (derivati de sulfoniluree, acarboza); ains; IMAO; IEC; fibrati; ciclofosfamida sau derivatii sai, cimetidina, blocante beta adrenergice, clonidina, rezerpina, guanetidina, glucocorticoizi; combinatii estroprogestative, anticonceptionale orale, adrenalina si alte simpatomimetice; glucagon; hormoni tiroidieni; tiazide si diuretice de ansa; diazoxid, fenotiazine; acid nicotinic si derivati, consum acut sau cronic de alcool, substante de contrast iodate, miconazol, fenilbutazona, fluconazol, sulfamide antibacteriene, fluorochinolone, anticoagulante orale, cloramfenicol, clofibrat, pentoxifilina, disopiramida, danazol, desmopresina. Pacientii trebuie avertizati asupra riscului de aparitie a hipoglicemiei, care poate influenta negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse:

Legate de metformina: greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale si scaderea apetitului, in special la initierea terapiei; in majoritatea cazurilor dispar spontan. Pentru prevenirea aparitiei reactiilor adverse gastro-intestinale se recomanda administrarea zilnica a metforminei in 2-3 prize, in timpul meselor sau postprandial. Cresterea lenta a dozelor poate ameliora toleranta gastro-intestinala. Gust metalic. Ocazional, pot sa apara cefalee, ameteli si oboseala. Foarte rar reactii de hipersensibilitate cutanata. Rareori, in timpul tratamentului cu metformina poate sa apara acidoza lactica. Legate de glibenclamida: hipoglicemie, eruptii cutaneo-mucoase, prurit, urticarie, eruptii maculo-papulare, foarte rar, vasculite alergice, cazuri de fotosensibilizare, greata, diaree, jena epigastrica, cresterea enzimelor hepatice, cu risc de hepatita citolitica sau colestatica, leucopenie, trombocitopenie, rareori, agranulocitoza, anemie hemolitica, aplazie medulara si pancitopenie, porfirie, hiponatremie (cazuri izolate), modificarea rezultatelor testelor de laborator - cresteri ocazionale, usoare-moderate ale uricemiei si creatininemiei - reactii de tip disulfiram in cazul asocierii cu etanolul.

Categorii de medicamente