Termen cautat
Categorie

Icandra, comprimate


Autor:

Compozitie

Icandra este un medicament care contine substantele active vildagliptina si clorhidrat de metformina. Este disponibil sub forma de comprimate ovale (de culoare galben deschis: 50 mg vildagliptina si 850 mg clorhidrat de metformina; galben inchis: 50 mg vildagliptina si 1 000 mg clorhidrat de metformina). Acest medicament este echivalentul lui Eucreas, care este deja autorizat in Uniunea Europeana (UE). Societatea care produce Eucreas a consimtit ca datele sale stiintifice sa poata fi utilizate pentru Icandra.

Actiune terapeutica

Diabetul zaharat de tip 2 este o boala in care pancreasul nu produce suficienta insulina pentru controlul nivelului glucozei (zaharului) in sange sau in care organismul nu poate utiliza eficient insulina. Icandra contine doua substante active, fiecare avand un mod diferit de actiune. Vildagliptina, care este un inhibitor de dipeptidil peptidaza 4 (DPP-4), actioneaza prin blocarea metabolizarii hormonilor de tip „incretin” din organism. Acesti hormoni sunt eliberati dupa o masa si stimuleaza pancreasul pentru a produce insulina. Prin cresterea nivelurilor de hormoni de tip incretin in sange, vildagliptina stimuleaza pancreasul pentru a produce mai multa insulina, cand nivelul glicemiei este crescut. Vildagliptina nu actioneaza cand nivelul glicemiei este scazut. De asemenea, vildagliptina reduce cantitatea de glucoza produsa de ficat prin cresterea nivelului de insulina si prin reducerea nivelului hormonului glucagon. Metformina actioneaza prin inhibarea sintezei de glucoza si prin reducerea absorbtiei sale la nivel intestinal. Rezultatul actiunii acestor doua substante este reducerea glicemiei si acest lucru ajuta la controlul diabetului zaharat de tip 2.

Indicatii

Icandra este folosit in tratamentul diabetului zaharat de tip 2 (diabet non-insulino dependent). Este administrat pacientilor a caror boala este insuficient controlata doar de monoterapia cu metformina in doza maxima tolerata sau care iau deja un tratament cu combinatia vildagliptina si metformina, administrate in comprimate separate. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare

Doza recomandata de Icandra este de un comprimat de doua ori pe zi, si anume un comprimat dimineata si unul seara. Alegerea concentratiei comprimatului in tratamentul initial depinde de doza de metformina pe care o ia pacientul in momentul initierii tratamentului, dar doza recomandata este de 50 mg vildagliptina si 1 000 mg metformina, de doua ori pe zi. Pacientii aflati deja in tratament cu vildagliptina si metformina trebuie sa inceapa tratamentul cu Icandra cu o doza ce contine aceleasi concentratii din fiecare substanta activa. Dozele de vildagliptina mai mari de 100 mg nu sunt recomandate. Administrarea Icandra in timpul sau imediat dupa masa poate reduce orice probleme gastrice cauzate de metformina. Icandra nu trebuie administrat pacientilor cu afectiuni renale moderate sau severe sau cu afectiuni hepatice. Functia renala a pacientilor varstnici care iau Icandra trebuie monitorizata cu regularitate. Icandra nu este recomandat administrarii la pacientii cu varsta de peste 75 de ani.

Contraindicatii

Icandra nu trebuie administrat persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la vildagliptina, metformina sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Este interzisa administrarea la pacientii care au cetoacidoza diabetica (niveluri crescute de cetone si acizi in sange), coma prediabetica, afectiuni renale sau hepatice, afectiuni care pot afecta functia renala sau o boala care poate provoca o scadere a aportului de oxigen la tesuturi, precum insuficienta cardiaca sau pulmonara sau infarctul miocardic recent. De asemenea, nu trebuie administrat pacientilor cu intoxicatie alcoolica (consum excesiv de alcool) sau alcoolism sau in timpul alaptarii. Pentru lista completa de restrictii, a se consulta prospectul.

Reactii adverse

Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Icandra (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt greata (senzatia de rau), varsaturi, diareea, durerea abdominala (de burta) si lipsa poftei de mancare. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Icandra, a se consulta prospectul.

Categorii de medicamente