Termen cautat
Categorie

Idflu, vaccin


Autor:

Compozitie

IDflu este un vaccin disponibil sub forma de suspensie injectabila intr-o seringa preumpluta. vaccinul contine fragmente din virusuri gripale care au fost inactivate (omorate). IDflu contine trei tulpini (tipuri) diferite de virus gripal (A/New Caledonia/20/99, A/Wisconsin/67/2005 si B/Malaysia/2506/2004).

Actiune terapeutica

IDflu este un vaccin. vaccinurile actioneaza prin „invatarea” sistemului imunitar (mecanismul natural de aparare al organismului) cum sa se apere impotriva bolilor. IDflu contine fragmente a trei tulpini diferite de virus gripal. Cand unei persoane i se administreaza vaccinul, sistemul imunitar recunoaste fragmentele de virus ca fiind „straine” si creeaza anticorpi impotriva acestora. In viitor, sistemul imunitar va fi capabil sa produca mai repede anticorpi cand este expus oricareia dintre aceste tulpini de virus. anticorpii vor ajuta ulterior la protejarea impotriva bolii cauzate de aceste tulpini ale virusului gripal. In fiecare an, organizatia mondiala a sanatatii (oms) face recomandari cu privire la tipurile de tulpini de virus gripal care trebuie incluse in vaccinuri in urmatorul sezon de gripa. Aceste tulpini de virus trebuie incluse in IDflu inainte ca vaccinul sa poata fi utilizat. IDflu contine in prezent fragmente ale tulpinilor de virus despre care se presupunea ca aucauza gripa in sezonul 2006/2007, conform recomandarilor oms pentru emisfera nordica si ale Uniunii Europene (UE). Tulpinile de virus din IDflu vor trebui inlocuite din nou inainte ca vaccinul sa poata fi utilizat in sezoanele urmatoare.

Indicatii

IDflu este utilizat pentru vaccinarea adultilor impotriva gripei, mai ales a celor la care exista un risc mare de aparitie a complicatiilor bolii. Utilizarea vaccinului trebuie sa aiba la baza recomandari oficiale. Adultilor cu varsta de pana la 59 de ani li se administreaza concentratia mai mica (9 micrograme din fiecare tulpina de virus). Persoanelor cu varsta de 60 de ani si peste li se administreaza concentratia mai mare (15 micrograme din fiecare tulpina de virus). vaccinul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare

IDflu se administreaza sub forma de o injectie „intradermica” in stratul superior al pielii, cu ajutorul unui sistem special de microinjectare. Locul recomandat pentru injectare este umarul.

Contraindicatii

IDflu nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate la substantele active, la oricare alt ingredient al acestui medicament, la oua, la proteinele de pasare, la neomicina (un antibiotic), formaldehida (un conservant) sau la octoxinol (un detergent). Persoanele care au o infectie insotita de febra sau o infectie acuta (de scurta durata) nu trebuie sa fie vaccinate decat dupa vindecare.

Reactii adverse

Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu IDflu sunt durerile de cap, mialgia (dureri musculare), indispozitia (disconfortul general) si reactiile la locul injectarii (inrosirea, tumefierea, intarirea pielii, durere si mancarime). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu IDflu, a se consulta prospectul.

Categorii de medicamente