Termen cautat
Categorie

Ilaris, pulbere pentru solutie injectabila


Autor:

Compozitie

Ilaris este o pulbere din care se prepara o solutie injectabila. Aceasta contine substanta activa canakinumab (150 mg).

Actiune terapeutica

Substanta activa din Ilaris, canakinumabul, este un anticorp monoclonal. Un anticorp monoclonal este un anticorp (un tip de proteina) ce a fost conceput sa recunoasca si sa se lege de o structura specifica (numita antigen) care se gaseste in anumite celule din organism. Canakinumabul a fost conceput sa se lege de un antigen numit interleukina -1 beta, care este produs in concentratii ridicate la pacienti cu CAPS, provocand inflamare. Prin legarea de interleukina-1 beta, canakinumabul blocheaza activitatea acesteia, ajutand la ameliorarea simptomelor bolii.

Indicatii

  • Ilaris se utilizeaza pentru tratarea sindroamelor periodice asociate criopirinei (CAPS). CAPS reprezinta un grup de boli in care pacientii prezinta un defect al genei care produce o proteina numita criopirina. Acesta cauzeaza inflamare in numeroase parti ale corpului, cu simptome precum febra, eruptii cutanate, dureri articulare si oboseala. Ilaris se utilizeaza pentru tratarea adultilor si copiilor cu varsta de patru ani si mai mari si cu o greutate corporala de peste 15 kg, care prezinta urmatoarele tipuri de CAPS:
  • sindrom Muckle-Wells (MWS);
  • boala inflamatorie multisistemica cu debut neonatal (NOMID), numita si sindromul infantil neurologic, cutanat si articular cronic (CINCA);
  • forme severe ale sindromului autoinflamator familial declansat de frig (FCAS) si urticarie familiala la frig (FCU), care se manifesta prin alte semne si simptome in afara de eruptii cutanate ( papule) urticariene induse de frig.

Deoarece numarul de pacienti cu CAPS este scazut, bolile sunt considerate „rare”, iar Ilaris a fost desemnat „medicament orfan” (un medicament folosit in boli rar intalnite) la 20 martie 2007. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare

Tratamentul cu Ilaris trebuie initiat si supravegheat de un medic specialist cu experienta in diagnosticarea si tratarea CAPS. Ilaris se administreaza sub forma de injectie subcutanata. Pentru pacientii cu o greutate cuprinsa intre 15 si 40 kg, doza recomandata este de 2 mg pe kilogram de greutate corporala, sub forma unei singure injectii la fiecare opt saptamani. Pentru pacientii cu o greutate mai mare de 40 kg, doza recomandata este de 150 mg la fiecare opt saptamani. Daca simptomele pacientului nu se amelioreaza dupa sapte zile, poate fi avuta in vedere o a doua doza, iar daca ulterior simptomele se amelioreaza, pacientii trebuie mentinuti pe o doza dubla (300 mg sau 4 mg/kg) la fiecare opt saptamani. Pacientii isi pot administra singuri injectiile dupa ce au fost instruiti in mod corespunzator, daca medicul considera ca acest lucru este adecvat. Pacientii tratati cu Ilaris trebuie sa primeasca un card de avertizare care prezinta pe scurt principalele informatii de siguranta referitoare la medicament.

Contraindicatii

Ilaris nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la canakinumab sau la oricare al ingredient al acestui medicament. Este interzisa utilizarea sa la pacientii cu infectie activa sau severa. Intrucat Ilaris poate fi asociat cu infectie grava, pacientii trebuie monitorizati cu atentie pentru depistarea eventualelor semne si simptome de infectie in timpul si ulterior tratamentului cu acest medicament.

Reactii adverse

Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Ilaris (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt nazofaringita (inflamatie a nasului si gatului), vertijul (o senzatie de invartire) si reactiile de la locul injectarii. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Ilaris, a se consulta prospectul.

Categorii de medicamente