Termen cautat
Categorie

Jalra, comprimate


Autor:

Compozitie

Jalra este un medicament care contine substanta activa vildagliptin. Este disponibil sub forma de comprimate rotunde, de culoare galben deschis (50 mg). Acest medicament este echivalentul lui Galvus, care este deja autorizat in Uniunea Europeana (UE).

Actiune terapeutica

Diabetul zaharat de tip 2 este o boala in care pancreasul nu mai produce destula insulina pentru controlul nivelului glucozei (zaharului) in sange sau in care organismul nu poate utiliza eficient insulina. Substanta activa din Jalra, vildagliptin, este un inhibitor de dipeptidil peptidaza 4 (DPP-4). Actioneaza prin blocarea metabolizarii hormonilor de tip „incretin” in organism.
Acesti hormoni sunt eliberati dupa o masa si stimuleaza pancreasul pentru a produce insulina. Prin cresterea nivelurilor de hormoni de tip incretin in sange, vildagliptinul stimuleaza pancreasul pentru a produce mai multa insulina, cand nivelul glicemiei este crescut.
Vildagliptinul nu actioneaza cand nivelul glicemiei este scazut. De asemenea, vildagliptinul reduce cantitatea de glucoza produsa de ficat prin cresterea nivelului de insulina si prin reducerea nivelului hormonului glucagon. impreuna, aceste procese reduc valorile glicemiei si ajuta la controlul diabetului zaharat de tip 2.

Indicatii

Jalra este folosit in tratamentul diabetului zaharat de tip 2 (non-insulino dependent). Este folosit impreuna cu alte antidiabetice (ca „dubla terapie”), atunci cand diabetul pacientului este insuficient controlat prin luarea unui singur medicament. Jalra se poate administra alaturi de metformin, tiazolidindiona sau sulfoniluree, dar este folosit numai in combinatie cu o sulfoniluree la pacientii care nu pot primi metformin. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare

La adulti, doza recomandata de Jalra este:

  • un comprimat dimineata si unul seara cand este administrat alaturi de metformin sau o tiazolidindiona;
  • un comprimat dimineata cand este administrat cu o sulfoniluree.

Doza zilnica nu trebuie sa depaseasca doua comprimate (100 mg). Jalra poate fi administrat cu sau fara alimente.
Jalra nu este recomandat pentru pacientii care sufera de afectiuni renale moderate sau severe, inclusiv cei sub hemodializa (o tehnica de curatare a sangelui) cu insuficienta renala in stadiu terminal. Jalra nu este recomandat la pacientii care prezinta afectiuni hepatice. Trebuie utilizat cu precautie la pacientii cu varsta de peste 75 de ani.

Contraindicatii

Jalra nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la vildagliptin sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Administrarea sa in cazul pacientilor cu afectiuni cardiace trebuie limitata la pacientii cu forme usoare. Deoarece vildagliptinul a fost asociat cu probleme hepatice, functia hepatica a pacientilor trebuie testata inainte de initierea tratamentului cu Jalra si la intervale regulate in timpul tratamentului.

Reactii adverse

Cel mai frecvent efect secundar asociat cu Jalra (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) este ameteala. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Jalra, a se consulta prospectul.

Categorii de medicamente