Termen cautat
Categorie

Javlor, concentrat pentru solutie perfuzabila


Autor:

Compozitie

Javlor este un concentrat pentru solutie perfuzabila (perfuzie intravenoasa). Contine substanta activa vinflunina (25 mg/l).

Actiune terapeutica

Substanta activa din Javlor, vinflunina, face parte din grupa medicamentelor impotriva cancerului cunoscute sub denumirea de alcaloizi din vinca. Aceasta se leaga de o proteina din celule numita „tubulina”, importanta in ceea ce priveste formarea „scheletului” intern necesar celulelor pentru a se aduna dupa ce s-au divizat. Dupa legarea de tubulina in celulele canceroase, vinflunina opreste formarea scheletului, impiedicand divizarea si raspandirea celulelor canceroase.

Indicatii

Javlor se utilizaeaza pentru tratamentul adultilor cu „carcinom cu celule tranzitionale la nivelul tubului urotelial”(o forma de cancer care afecteaza mucoasa vezicii urinare si restul tractului urinar), in stadiu avansat sau metastazat. „Metastazat” inseamna extinderea cancerului catre alte parti ale organismului. Javlor este utilizat atunci cand tratamentul anterior cu un medicament impotriva cancerului care contine platina nu a dat rezultate. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare

Tratamentul cu Javlor trebuie inceput sub supravegherea unui medic calificat in vederea utilizarii medicamentelor impotriva cancerului. Inainte de administrarea Javlor, pacientului trebuie sa i se faca o analiza a sangelui pentru a verifica nivelurile de neutrofile, un tip de leucocite. Acest test se efectueaza deoarece neutropenia (nivelul scazut al neutrofilelor) este un efect secundar frecvent al medicamentului. Doza de Javlor care trebuie administrata depinde de suprafata corporala a pacientului (calculata in functie de inaltime si greutate). Doza recomandata este de 320 mg pe m2. Javlor se administreaza sub forma de perfuzie intravenoasa timp de 20 de minute, o data la trei saptamani. Medicul poate ajusta doza tinand seama de starea generala a pacientului, de tratamentul anterior si daca pacientul prezinta neutropenie sau afectiuni hepatice sau renale.

Contraindicatii

Javlor nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibile (alergie) la vinflunina sau la alti alcaloizi din vinca. Medicamentul nu trebuie utilizat la pacientii care au suferit in ultimele doua saptamani, respectiv care sufera de o infectie severa sau la pacientii cu un numar de neutrofile sub 1 500/mm3 sau cu un numar de trombocite sub 100 000/mm3. De asemenea, nu trebuie utilizat la femeile care alapteaza.

Reactii adverse

Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Javlor (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt: neutropenie, leucopenie (nivel scazut al leucocitelor), anemie (nivel scazut al celulelor rosii), trombocitopenie (nivel scazut al trombocitelor), pierderea poftei de mancare, neuropatie periferica senzoriala (leziuni ale nervilor din afara creierului si maduvei spinarii care duc la diminuarea senzatiei), constipatie, dureri abdominale (de burta), varsaturi, greata, stomatita (inflamarea conturului gurii), diaree, alopecie (caderea parului), mialgie ( durere musculara), astenie ( slabiciune), reactii la locul injectiei, febra si pierdere in greutate. Pentru lista completa a efectelor secundare raportate asociate cu Javlor, consultati prospectul.

Categorii de medicamente