Termen cautat
Categorie

Jeanine, drajeuri


Autor:

Compozitie

Substantele active sunt etinilestradiolul (0,03 mg) si dienogest (2 mg). Ceilalti ingredienti sunt lactoza monohidral, amidon de porumb, gelatina, stearat de magneziu, talc, zahar, glucoz[ sirop, carbonat de calciu, polividona K25, macrogol 35000, ceara Carnauba, dioxid de titan (E171).

Tipul de drajeu

Jeanine este un contraceptiv oral combinat. Fiecare drajeu contine o cantitate mica din doi hormoni feminini diferiti. Acestia sunt dienogest (un progestativ) si etinilestradiol (un estrogen). Datorita cantitatilor mici de hormoni, Jeanine este considerat un contraceptiv oral cu doza mica. Deoarece toate drajeurile din pachet contin aceeasi hormoni in aceeasi doza, este considerat un contraceptiv oral combinat monofazic.

Recomandari

Jeanine se foloseste pentru prevenirea sarcinii. Contracoptivele orale sunt o metoda de control a sarcinii foarte eficace. Cand se administreaza corect (fara sa se uite un drajeu), sansa de a ramane insarcinata este foarte mica.

Ambalaj

Jeanine se prezinta sub forma unui blister - calendar continand 21 drajeuri.
Cutie cu un blister a 21 drajeuri.
Cutie cu 3 blistere a cate 21 drajeuri.
Drajeurile Jeanine sunt dispuse in blistere din clorura de polivinil transparente si folie metalica din aluminiu.
Drajeurile sunt biconvexe, rotunde si cu un diametru de 5 mm.

Contraindicatii

Nu folositi contraceptivele orale combinate daca suferiti de una din afectiunile enumerate mai jos. Daca sunteti in una din aceste situatii, spuneti-i medicului inainte de a incepe sa luati Jeanine. Medicul dumneavoastra va poate sfatui sa folositi un alt tip de contraceptiv oral sau o metoda contraceptiva nehormonala.
Daca aveti sau ati avut vreodata tulburari care afecteaza circulatia sanguina, in special este vorba de tromboze. Tromboza consta in formarea unui cheag de sange. Acesta poate sa apara in vasele de sange ale membrelor inferioare (tromboza venoasa profunda), in plamani (embolismul pulmonar), in inima (infarct miocardic), in creier (accident vascular cerebral) sau in alte parti ale corpului.
Daca aveti sau ati avut un accident vascular cerebral (produs de un cheag de sange sau de ruperea unui vas de sange in creier).
Daca aveti sau ati avut o stare care ar putea fi primul semn al unui atac de cord (cum ar fi angina pectorala sau durere in piept) sau al unui accident vascular cerebral (cum ar fi atac ischemic tranzitor sau accident vascular cerebral minor reversibil).
Daca aveti migrena in antecedente, insotita de simptome vizuale, tulburari de vorbire, slabiciune sau amorteala a oricarei parti a corpului.
Daca aveti diabet zaharat cu afectarea vaselor sanguine.
Daca aveti sau ati avut pancreatita (inflamare a pancreasului) asociat cu un nivel ridicat al grasimilor in sange.
Daca aveti icter (ingalbenirea pielii) sau boli hepatice severe.
Daca aveti sau ati avut cancer care se poate dezvolta sub influenta hormonilor sexuali (de ex. cancer de san sau al organelor genitale).
Daca aveti sau ati avut o tumora hepatica maligna sau benigna.
Daca aveti sangerari vaginale inexplicabile.
Daca sunteti insarcinata sau credeti ca s-ar putea sa fiti.
Daca sunteti hipersensibila (alergica) la oricare dintre componentii Jeanine.
Daca apare oricare dintre aceste conditii pentru prima data in timpul folosirii contraceptivului, opriti imediat administrarea si consultati-va medicul. Intre timp, folositi metode contraceptive non-hormonale.

Controlul periodic

Cand utilizati contraceptive orale, medicul va va informa cand trebuie sa veniti la control. In general, trebuie sa faceti un control pe an.

Cand si cum se iau drajeurile ?

Folia (blisterul) de Jeanine contine 21 drajeuri. Pe folie fiecare drajeu este notat cu o zi a saptamanii in care trebuie luat. Luati drajeul cam la aceeasi ora din zi, cu putina apa daca este necesar. Urmati directia indicata de sageti pana cand toate cele 21 drajeuri au fost luate. Urmatoarele 7 zile nu luati nici un drajeu. Menstra poate aparea in aceste 7 zile (sangerarea de privatie). De obicei apare la 2-3 zile de la ultimul drajeu de Jeanine. Incepeti urmatoarea folie din a 8-a zi chiar daca menstra continua. Aceasta inseamna ca veti incepe foliile in aceeasi zi a saptamanii si, de asemenea, veti avea sangerarea de privatie aproximativ in aceleasi zile, in fiecare luna.

Inceperea primei folii de Jeanine

Cand nu a fost utilizata alta metoda contraceptiva hormonala in ultima luna Incepeti sa luati Jeanine din prima zi a ciclului, respectiv din prima zi de sangerare menstruala. Luati drajeul marcat cu ziua respectiva din saptamana. De exemplu daca menstra incepe intr-o vineri, luati drajeul marcat cu "V". Apoi urmati ordinea zilelor. Actiunea Jeanine incepe imediat, nefiind necesara si o alta metoda contraceptiva. De asemenea, puteti incepe din ziua a 2-a pana in a 5-a zi de mensta, dar in acest caz este necesara o metoda contraceptiva suplimentara (metoda de bariera) in primele 7 zile de administrare din prima folie.

Cand se trece de la alt contraceptiv oral combinat

Puteti incepe sa luati Jeanine in urmatoarea zi dupa ce ati terminat folia anterioara (aceasta inseamna fara interval liber). Daca folia anterioara contine drajeuri inactive, puteti incepe Jeanine a doua zi de la terminarea drajeurilor cu substanta activa (daca nu sunteti sigura care sunt acestea, intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul). Puteti incepe si mai tarziu, dar niciodata dupa prima zi din intervalul liber al foliei prezente (sau in ziua urmatoare ultimului drajeu inactiv). Daca urmati aceste instructiuni, nu este nevoie sa folositi metode contraceptive suplimentare.

Cand se trece de la un contraceptiv oral numai cu progesteron (minipilula)

Puteti sa opriti administrarea minipilulei in orice zi si sa incepeti Jeanine in ziua urmatoare la aceeasi ora. Dar, pentru siguranta, folositi si o alta metoda contraceptiva (metoda de bariera) in primele 7 zile ale noii folii.

Cand treceti de la o metoda injectabila, un implant sau un sterilet

Incepeti sa folositi Jeanine cand ar fi trebuit sa faceti urmatoarea injectie sau in ziua cand a fost scos implantul/steriletul. Dar, pentru siguranta, folositi si o alta metoda contraceptiva (metoda de bariera) in primele 7 zile dupa ce incepeti sa luati drajeurile.

Dupa ce ati nascut

Daca abia ati nascut, medicul dumneavoastra va poate sfatui sa asteptati urmatorul ciclu normal inainte sa incepeti sa luati Jeanine. Uneori se poate incepe mai devreme. Medicul dumneavoastra va va sfatui. Daca alaptati si vreti sa luati Jeanine, trebuie sa discutati cu medicul inainte.

Supradoza

Nu au fost raportate efecte serioase dupa inghitirea mai multor drajeuri de Jeanine odata. Daca ati inghitit mai multe drajeuri odata, puteti avea greata, varsaturi sau sangerare vaginala. Daca ati descoperit ca un copil a inghitit drajeuri Jeanine, consultati medicul.

Cand vreti sa opriti administrarea de Jeanine

Puteti intrerupe administrarea de Jeanine in orice moment doriti. Daca intrerupeti Jeanine deoarece va doriti o sarcina, in general se recomanda sa asteptati sa aveti un ciclu normal inainte de conceptie. Aceasta va ajuta sa stiti data cand se va naste copilul. Daca nu doriti sa ramaneti insarcinata, intrebati medicul de alte metode de contraceptie.

Reactii adverse

Ca orice medicament, Jeanine poate provoca reactii adverse. Comunicati medicului dumneavoastra orice efect nedorit, in special daca este sever sau persistent sau orice schimbare a starii sanatatii dumneavoastra care credeti ca ar fi determinata de administrarea de Jeanine.

Reactii adverse grave

Urmatoarele reactii adverse au fost mentionate de catre utilizatoarele contraceptivelor orale, chiar daca nu sunt neaparat determinate de acestea. Aceste reactii adverse pot aparea in primele cateva luni de utilizare si scad de obicei in intensitate in timp.

  • senzatie de tensiune, durere, marire sau secretie la nivelul sanilor;
  • durere de cap, migrena;
  • modificari ale apetitului sexual, stari depresive/modificari ale dispozitiei;
  • intoleranta la lentilele de contact;
  • greata, varsaturi, alte simptome intestinale sau la nivelul stomacului;
  • modificari ale secretiei vaginale;
  • variate reactii ale pielii;
  • retentie de lichide;
  • modificari ale greutatii corporale;
  • reactii de hipersensibilitate (alergie).

Daca observati orice alta reactie adversa care nu este mentionata in acest prospect, va rugam sa va informati medicul sau farmacistul.

Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata:
Jenapharm GmbH& Co. KG Subsidiar al Schering AG Otto-Schott-Strasse 15 D-07745 Jena, Germania

Producatorul:

Schering GmbH&Co. Produktions KG Dobereinerstrasse 20 D-99427 Weimar, Germania

Categorii de medicamente