Fructe de afin, frunze de afin, afin europena, afin suedez, Vaccinium myrtillus, coacaze sau merisor.
Afinul este o planta ale carei frunze si fructe coapte si uscate sunt folosite pentru crearea anumitor medicamente.
Afinul este ineficient pentru:
imbunatatirea capacitatii de a vedea in timpul noptii.
Nu exista date suficiente care sa ateste eficienta afinului in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:
In compozitia afinelor poate fi regasita o substanta chimica ce poarta denumirea de tanin (acid tanic). Taninul are capacitatea de a ameliora simptomele diareei si iritatiile de la nivelul cavitatii bucale si a gatului, reducand in acest fel inflamatiile. In plus, medicii specialisti au putut descoperi ca anumite substante prezente in frunzele de afin contribuie sa scaderea nivelului de zahar din sange si a colesterolului
Conform medicilor specialisti, consumate in cantitati folosite si la mancare, afinele nu prezinta riscuri majore asupra organismului. De asemenea, produsele pe baza de afine, precum prafurile si extractele, pot fi consumate fara a prezenta riscuri majore.
Urmatoarele persoane trebuie sa evite afinele:
Afinul poate interactiona cu anumite medicamente, precum:
1. Medicamente pentru diabet (medicamente antidiabet)
Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti va sfatuiesc sa fiti foarte atenti.
Avand in vedere faptul ca atat medicamentele pentru diabet cat si extractele din frunze de afin au ca rezultat scaderea nivelului de zahar din sange exista posibilitatea de a va confrunta cu hiperglicemie. In aceste conditii este recomandat sa va monitorizati cu multa atentie nivelul de zahar din sange, precum si sa nu recurgeti la tratamente pe baza de afin decat cu permisiunea medicului specialist.
Anumite medicamente pentru diabet includ glimepirida, gliburida, insulina, pioglitazon, rosiglitazon, clorpropamida, glipizid, tolbutamid, etc.
2. Medicamente care incetinesc procesul de coagulare a sangelui (medicamente anticoagulante sau medicamente-antitrombocite)
Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti va sfatuiesc sa fiti foarte atenti.
Desi studiile de specialitate nu au stabilit inca acest lucru exista posibilitatea ca afinele sa incetineasca procesul de coagulare a sangelui. Astfel, administrarea unui tratament pe baza de afine in acelasi timp cu medicamente anticoagulante pot duce la aparitia vanatailor sau chiar a hemoragiilor. In aceste conditii este recomandat sa nu recurgeti la tratamente pe baza de afin decat cu permisiunea medicului specialist.
Anumite medicamente care incetinesc procesul de coagulare a sangelui contin aspirina, ciopidogrel, diclofenac, ibuprofen, naproxen, dalteparin, enoxaparin, warfarina, etc.
Administrarea se face pe cale orala, dupa cum urmeaza: