Afinul


Autor: george

Alte denumiri ale afinului

Fructe de afin, frunze de afin, afin europena, afin suedez, Vaccinium myrtillus, coacaze sau merisor.

Ce este afinul ?

Afinul este o planta ale carei frunze si fructe coapte si uscate sunt folosite pentru crearea anumitor medicamente.

Afinul detine efecte benefice pentru:

  • leziuni oculare (ale retinei) in cazul persoanelor diagnosticate cu diabet sau hipertensiune arteriala.

Afinul este ineficient pentru:

 

  • imbunatatirea capacitatii de a vedea in timpul noptii.

Nu exista date suficiente care sa ateste eficienta afinului in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • angina pectorala ( durere in piept), varicoza venoasa, cataracta, aterocleroza (ingrosarea arterelor), diabet, artrita (osteoartrita), guta, afectiuni ale pielii, hemoroizi, afectiuni ale tractului urinar, sindrom de oboseala cronica.

Care este modul de actiune al afinului ?

In compozitia afinelor poate fi regasita o substanta chimica ce poarta denumirea de tanin (acid tanic). Taninul are capacitatea de a ameliora simptomele diareei si iritatiile de la nivelul cavitatii bucale si a gatului, reducand in acest fel inflamatiile. In plus, medicii specialisti au putut descoperi ca anumite substante prezente in frunzele de afin contribuie sa scaderea nivelului de zahar din sange si a colesterolului

Precautii in ceea ce priveste afinul

Conform medicilor specialisti, consumate in cantitati folosite si la mancare, afinele nu prezinta riscuri majore asupra organismului. De asemenea, produsele pe baza de afine, precum prafurile si extractele, pot fi consumate fara a prezenta riscuri majore.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite afinele:

  • femeile insarcinate si femeile care alapteaza;
  • persoanele care in urmatoarele 14 zile sunt programate pentru anumite interventii chirurgicale.

Interactiunea cu alte medicamente

Afinul poate interactiona cu anumite medicamente, precum:

1. Medicamente pentru diabet (medicamente antidiabet)
Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti va sfatuiesc sa fiti foarte atenti.
Avand in vedere faptul ca atat medicamentele pentru diabet cat si extractele din frunze de afin au ca rezultat scaderea nivelului de zahar din sange exista posibilitatea de a va confrunta cu hiperglicemie. In aceste conditii este recomandat sa va monitorizati cu multa atentie nivelul de zahar din sange, precum si sa nu recurgeti la tratamente pe baza de afin decat cu permisiunea medicului specialist.

Anumite medicamente pentru diabet includ glimepirida, gliburida, insulina, pioglitazon, rosiglitazon, clorpropamida, glipizid, tolbutamid, etc.

2. Medicamente care incetinesc procesul de coagulare a sangelui (medicamente anticoagulante sau medicamente-antitrombocite)
Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti va sfatuiesc sa fiti foarte atenti.
Desi studiile de specialitate nu au stabilit inca acest lucru exista posibilitatea ca afinele sa incetineasca procesul de coagulare a sangelui. Astfel, administrarea unui tratament pe baza de afine in acelasi timp cu medicamente anticoagulante pot duce la aparitia vanatailor sau chiar a hemoragiilor. In aceste conditii este recomandat sa nu recurgeti la tratamente pe baza de afin decat cu permisiunea medicului specialist.

Anumite medicamente care incetinesc procesul de coagulare a sangelui contin aspirina, ciopidogrel, diclofenac, ibuprofen, naproxen, dalteparin, enoxaparin, warfarina, etc.

Doze recomandate

Administrarea se face pe cale orala, dupa cum urmeaza:

  1. Pentru fructele de afin coapte si uscate: 20-60 mg zilnic. De asemenea, puteti bea un ceai facut din 5-10 mg (1-2 lingurite) de afine zdobite.
  2. Pentru extractul de afine: 160 mg administrat de 2 ori pe zi, in cazul persoanelor care se confrunta cu afectiuni ale retinei.
  3. Pentru frunzele de afin: de cele mai multe ori se consuma sub forma de ceai, caz in care este necesar sa puneti 1-2 lingurite de frunze de afin, taiate marunt in 150 mL de apa fiarta. Acoperiti si lasati la infuzat timp de 5-10 minute, apoi strecurati frunzele de afin. Atentie intrucat acest ceai nu este recomandat pentru perioade indelung