Aloe vera


Autor: george

Alte denumiri ale acestei plante

Aloe africana, Aloe arborescens, Aloe barbadensis, Aloe capensis, Aloe Ferox, Aloe natalenis, Aloe Perfoliata.

Ce este aloe vera ?

Gelul de aloe este o substanta gelatinoasa extrasa din partea interioara a frunzei de aloe. Pe de alta parte, sucul de aloe este extras imediat din invelisul frunzelor acestei plante, avand culoarea galbena.

Care este de eficienta aloe vera ?

Studiile de specialitate au relevat faptul ca aloe vera este eficienta pentru tratarea leziunilor cutanate, ameliorarea durerilor si a inflamatiilor cauzate de arsurile solare, grabirea procesului de vindecare a arsurilor solare, psoriazis si degeraturi. Cu toate acestea specialistii nu au putut demonstra eficienta acestei plante pentru alte conditii medicale precum artrita, febra, iritatii, ulcer stomacal, diabet si astm.

Aloe vera detine efecte benefice pentru:

  • psoriazis, caz in care este necesara aplicarea unei creme pe baza de extracte din frunza de aloe vera;
  • constipatie, caz in care se impune administrarea pe cale orala a sucului de aloe.

Nu exista date suficiente care sa ateste eficienta aloe vera in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • vindecarea ranilor sau a inflamatiilor cutanate, degeraturi, arsuri, herpes genital, valori ridicate ale colesterolului, afectiuni ale pielii cauzate de radiatii, acestea din urma fiind prescrise ca forma de tratament pentru cancer, artrita, febra, colita ulcerativa, iritatii, ulcer stomacal, diabet, astm.

Care este modul de actiune al aloe vera ?

Gelul de aloe produce anumite modificari ale pielii care favorizeaza procesul de vindecare in cazul diagnosticului de psoriazis, in vreme ce sucul de aloe contine substante chimice cu efect similar laxativelor.

Precautii in ceea ce priveste aloe vera

Administrat pe cale orala sau direct pe piele aloe vera nu prezinta riscuri majore asupra sanatatii organismului. Cu toate acestea, sucul de aloe trebuie administrat cu precautie si doar la recomandarea medicului specialist intrucat poate duce la aparitia anumitor efecte secundare, precum: dureri si crampe stomacale. Deasemenea urmarea unui tratament cu aloe vera pe termen lung poate duce la aparitia diareei, afectiunilor renale, prezenta sangelui in urina ( hematurie), scaderea nivelului de potasiu, slabiciune musculara, scadere in greutate sau tulburari cardiace. Mai mult decat atat, administrarea unei doze de 1 g pe zi, timp de cateva zile la rand de suc de aloe vera poate fi fatala.

Exista cazuri in care extractul pe baza de frunze de aloe vera poate duce la dezvoltarea unor afectiuni hepatice. Incidenta in acest caz este extrem de redusa, manifestandu-se cu precadere la persoanele care prezinta un grad mare de sensibilitate (hipersensibilitate) la aloe vera.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite administrarea de aloe vera:

  • femeile insarcinate si cele care alapteaza;
  • persoanele diagnosticate cu diabet;
  • persoanele care se confrunta cu afectiuni intestinale, precum boala Crohn, colita ulcerativa sau obstructii;
  • persoanele diagnosticate cu hemoroizi, afectiuni renale sau care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirurgicala;

Interactiunea cu alte medicamente

1. Digoxin
Gradul de interactiune: major, se interzice aceasta combinatie.
Administrat oral, sucul de aloe vera actioneaza intr-un mod similar laxativelor stimulante, scazand nivelul de potasiu din organism. Acest fenomen, creste la randul sau riscul de manifestare a efectelor secundare specifice digoxinului.

2. Medicamente pentru diabet
Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie
Gelul pe baza de aloe scade nivelul de zahar in sange, avand in acest fel aceleasi efecte ca si medicamentele antidiabet. In consecinta, combinatia dintre cele 2 produse poate duce la scaderea drastica a nivelului de zahar din sange, conditie medicala cunoscuta sub denumirea de hipoglicemie.

Anumite medicamente pentru diabet includ glimepirida, gliburida, insulina, metformin, pioglitazon, rosiglitazon, clorpropamida, glipizid, tolbutamid, etc.

3. Medicamente administrate pe cale orala
Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie
Administrat pe cale orala, sucul de aloe vera detine efecte laxative, afectand in acest fel gradul de absorbtie al altor medicamente, precum si eficacitatea acestora.

4. Sevofluran
Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie
Sevofluranul este o substanta anestezica folosita in timpul interventiilor chirurgicale, avand in acelasi timp capacitatea de a scadea gradul de coagulare a sangelui. Acest efect este detinut, la randul sau, de aloe vera, motiv pentru care este contraindicata administrarea acesti plante cu cel putin 2 saptamani inaintea unei interventii chirurgicale.

5. Laxative stimulante
Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Administrat pe cale orala, sucul de aloe vera actioneaza asupra organismului la fel ca si laxativele stimulante, favorizand procesul de digestie. Astfel, impreuna aloe vera si laxativele stimulante, pot duce la deshidratarea organismului si scaderea nivelului de minerale.

Anumite laxative stimulante contin bisacodil, crusin, ulei de castor, senna, etc.

6. Warfarina
Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Avand in vedere efectul laxativ al sucului de aloe vera, riscul de aparitie a diareei este crescut. Aceasta conditie medicala poate creste efectele warfarinei asupra organismului si riscul de dezvoltare a hemoragiilor.

7. Medicamente diuretice
Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Daca este administrat pe cale orala sucul de aloe vera detine proprietati laxative, fapt ce poate scadea nivelul de potasiu din organism. La randul lor, pastilele diuretice detin acelasi efect asupra organismului, motiv pentru care este contraindicata adminsitrarea simultana a celor 2 forme de tratament.

Doze recomandate

Aloe vera se administreaza pe cale orala, dupa cum urmeaza:

  1. pentru constipatie: 100-200 mg sau 50 mg de extract de aloe vera in fiecare seara.
  2. pentru psoriazis: crema pe baza de extract de aloe vera 0.5% de 3 ori pe zi.