Ananas (Bromelaina)


Alte denumiri cunoscute ale ananasului sunt Ananas comosus, Bromelia ananus, Ananas sativus, Bromelia comosa, enzima din ananas sau extract de ananas.

Ce este bromelaina ?

Bromelaina reprezinta o substanta regasita in sucul de ananas si in coditele de ananas. Specialistii in domeniu includ bromelaina in unele produse medicamentoase, fiind cunoscut faptul ca aceasta substanta este eficienta in cadrul tratamentului pentru artrita sau osteoartrita, caz in care se va utiliza o combinatie de bromelaina, tripsina si rutina.

Bromelaina este de fapt un amestec de proteine implicate in procesul digestiei sau enzime proteolitice, regasite in componenta ananasului. Ananasul a fost folosit timp de cateva secole pe teritoriul Europei Centrale si a Americii de Sud pentru tratarea indigestiei si reducerea inflamatiilor.

Bromelaina este considerata ineficienta pentru prevenirea durerilor musculare resimtite in urma efectuarii exercitiilor fizice si, de asemenea, la momentul actual nu sunt disponibile suficiente informatii care sa ateste gradul de eficienta al administrarii bromelainei in cadrul unor terapii pentru ameliorarea durerilor de la nivelul genunchilor, arsurile severe, inflamatiile, reducerea inflamatiilor consecutive interventiilor chirurgicale sau a leziunilor, imbunatatirea absorbtiei antibioticelor, prevenirea instalarii afectiunilor neoplazice, rinita alergica, scurtarea travaliului, arderea grasimilor cu mai multa usurinta sau pentru colita ulcerativa.

Ananasul contine foarte putine calorii si contine foarte multe fibre solubile si insolubile, care au proprietatea de a regla tranzitul intestinal, de a combate constipatia si obezitatea.

Bromelaina reprezinta o enzima proteolitica recunoscuta pentru multiplele sale beneficii pentru sanatate, datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, anticancerigene si anticoagulante. Bromelaina reprezinta unul dintre cei mai puternici agenti antiinflamatori naturali, fiind deosebit de eficienta pentru ameliorarea simptomelor osteoartritei, gutei, artritei reumatoide sau pentru ameliorarea durerilor postoperatorii.

Ananasul este si o sursa foarte bogata de vitamina C, recunoscuta pentru efectele sale antioxidante si de stimulare a imunitatii. Vitamina C este indispensabila pentru secretia colagenului care intra in structura pielii, a vaselor de sange si a organelor. Ananasul contine si vitamina A si beta - caroten, care au proprietati antioxidante si capacitatea de protectie a mucoaselor si a functiei vizuale.

Ananasul este bogat in vitaminele din complexul B precum acidul folic, tiamina, riboflavina, piridoxina, niacina, si vitamina B6.

In ceea ce priveste mineralele, ananasul contine o serie de minerale cu un rol deosebit pentru sanatate, precum cuprul, manganul, potasiul, calciul, fierul, magneziul, fosforul, zincul si seleniul. Potasiul intervine in controlarea activitatii cardiace si a presiunii arteriale, cuprul intervine in sinteza globulelor rosii sanguine si manganul este un cofactor pentru superoxid - dismutaza, o enzima cu rol de antioxidant.

Bromelaina din ananas are efecte deosebit de benefice si in cazul urmatoarelor suferinte cardio - vasculare : angina pectorala, dizolvand placile de aterom si tromboflebita, prin actiunea fibrinolitica si anticoagulanta.

Efectele antiinflamatorii si proteolitice ale bromelainei si-au dovedit eficienta si in cazul infectiilor aparatului respirator precum bronsitele sau pneumoniile, astmul si sinuzitele. Bromelaina contribuie la fluidifierea secretiilor respiratorii sau a mucusului.

Bromelaina s-a dovedit a avea si proprietati de stimulare a imunitatii, stimuland raspunsul limfocitelor T la actiunea si prezenta agentilor patogeni.

Bromelaina are proprietati antioxidante si regeneratoare la nivel celular. Efectele anticancerigene ale bromelainei s-au dovedit eficiente in cazul cancerului de san, a cancerului de piele si a cancerului de colon. Se recomanda administrarea suplimentelor de bromelaina pentru preventia instalarii si tratamentul cancerului. Cercetatorii au demonstrat ca bromelaina intervine si in reglarea functiei genei anticancerigene p 53 si inactiveaza factorul pro - inflamator nuclear kappa B, avand efect protector asupra ADN – ului.

Bromelaina este recomandata si pentru ameliorarea procesului de digestie, in special in cazul insuficientei pancreatice, dovedindu-si eficienta si in cazul bolilor inflamatorii colonice precum colita ulcerativa.

Bromelaina previne degenerarea maculara alaturi de betacaroten, contribuind la mentinerea acuitatii vizuale odata cu inaintarea in varsta.

Care este modul de actiune al bromelainei ?

Bromelaina are capacitatea de a stimula producerea substantelor necesare pentru combaterea inflamatiilor.

Precautii in ceea ce priveste administrarea bromelainei

Administrata in dozele optime recomandate de medicul specialist, bromelaina nu implica riscuri majore asupra organismului uman, insa au fost constatate si situatii in care aceasta enzima a condus la aparitia unor efecte secundare precum diareea sau disconfortul stomacal si intestinal. De asemenea, bromelaina poate conduce la aparitia unor reactii alergice, cu precadere la persoanele care prezinta si alte tipuri de alergii. In aceste cazuri este necesara consultarea unui medic specialist inainte de inceperea unui tratament bazat pe bromelaina.

Categoriile de persoane care trebuie sa evite administrarea bromelainei sunt femeile insarcinate, femeile care alapteaza, persoanele alergice la ananas, la grau, la telina, la papaya, la morcovi, la chimen dulce, la polen de chiparos si la polenul ierbii, persoanele alergice la rugina sau Senecio jacobala, la crizanteme sau la margarete, persoanele care in urmatoarele paisprezece zile vor suferi interventii chirurgicale. Bromelaina sporeste riscul de aparitie a hemoragiilor.

Interactiunea bromelainei cu alte medicamente

1. Amoxicilina

Grad de interactiune : Moderat, drept urmare, medicii specialisti recomanda multa precautie in privinta acestei combinatii. Bromelaina are capacitatea de crestere a cantitatii de amoxicilina absorbita de organismul uman. Astfel, administrarea simultana a celor doua forme de tratament sporeste efectele terapeutice si efectele secundare ale amoxicilinei.

2. Antibioticele din clasa tretraciclinei

Grad de interactiune: Moderat, astfel ca medicii specialisti recomanda multa precautie in privinta acestei combinatii.
Bromelaina are capacitatea de crestere a cantitatii de antibiotice absorbita de organismul uman. Astfel, administrarea simultana a celor doua forme de tratament sporeste efectele terapeutica, insa si efectele secundare ale antibioticelor. Unele antibiotice de acest tip contin demeclociclina, tetraciclina si minociclina.

3. Medicamentele care incetinesc procesul de coagulare a sangelui sau medicamentele anticoagulante /  medicamente antitrombocite

Grad de interactiune : Moderat, drept urmare medicii specialisti recomanda multa precautie in privinta acestei combinatii.

Ananasul are capacitatea de incetinire a procesului de coagulare a sangelui, actiune similara acestui tip de medicamente, in consecinta, fiind recomandat sa se evite administrarea simultana a acestor doua tipuri de tratament, in caz contrar existand riscul de aparitie a hematoamelor sau chiar a hemoragiilor. Medicamentele de acest fel contin aspirina, diclofenac, clopidogrel, ibuprofen, dalteparina, naproxen, enoxaparina, heparina sau warfarina.

Doze recomandate de bromelaina

Administrarea bromelaininei se realizeaza pe cale orala pentru osteoartrita intr-o combinatie de 100 mg rutina, 48 mg tripsina si 90 mg bromelaina, in doza de cate doua tablete de trei ori pe zi.

Comentarii

Am citi intr-un prospect cu Curcumina-500mg:

"Problema cu care se confrunta tratamentul efectiv cu Curcumin este insa proasta lui absorbtie in singe. De fapt, cercetari conduse la Vancouver, Canada ca si in alte centre de cercetare din lume au conclus ca doar o portiune infinitezimala de Curcumin ajunge efectiv in singe, restul fiind eliminat prin fecale. Este bine de adaugat un bio-potentator cum ar fi BROMELAINA."

La reteta mea actuala cu Curcumina-500mg, Silimarina forte 1000, Redoxon, Supradyn si Vessel Due F,  daca adaug Bromelaina poate da efecte adverse evidente (TGP-66U/L);

Multumesc!