Anasonul


Autor: george

Alte denumiri ale anasonului

Seminte de anason, ulei esential de anason, anisi fructus, Fitoestrogen sau Pimpinella Anisum.

Ce este anasonul ?

Anasonul este o planta ale carei seminte si ulei, iar cu o incidenta mai mica radacinile si frunzele sunt folosite pentru crearea anumitor produse medicamentoase.

Nu exista date suficiente care sa ateste eficienta anasonului in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • paduchi, indigestii, gaze intestinale, inducerea perioadelor de menstruatie, cresterea cantitatii de lapte matern, cresterea libidoului, raie, psoriazis, expectorant pentru persoanele care tusesc, reducerea spasmelor.

Care este modul de actiune al anasonului ?

In compozitia anasonului exista anumiti compusi care actioneaza asupra organismului uman intr-un mod similar estrogenului. In acelasi timp, substantele chimice din aceasta planta pot sa aiba efecte asemenatoare insecticidelor.

Precautii in ceea ce priveste anasonul

Conform medicilor specialisti, consumat in cantitati folosite si la mancare, anasonul nu prezinta riscuri majore asupra organismului. De asemenea, studiile de specialitate au relevat faptul ca aceasta planta poate fi aplicata fara probleme la nivelul scalpului in combinatie cu alte plante. Cu toate acestea nu exista informatii care sa ateste faptul ca anasonul poate fi administrat pe cale orala in cantitati medicinale.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite administrarea unei cantitati mari de anason:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele diagnosticate cu afectiuni caracterizate de sensibilitate la hormoni, precum cancer de san, cancer uterin, cancer ovarian, endometrioza, uter fibroid.

Interactiunea cu alte medicamente

Anasonul poate interactiona cu anumite medicamente dupa cum urmeaza:

1. Anticonceptionale orale
Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti va sfatuiesc sa fiti foarte atenti.
Anumite anticonceptionale contin estrogen. Anasonul poate induce la randul sau efecte similare estrogenului asupra organismului, insa intensitatea acestora este mai mica decat in cazul pastilelor contraceptive. In consecinta, medicii specialisti avertizeaza in privinta faptului ca anasonul poate scadea eficacitatea pastilelor anticonceptionale.

Anumite anticonceptionale includ etinil estradiol, levonorgestrel, etinil estradiol si noretindrone, etc.

2. Medicamente pe baza de estrogen
Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti va sfatuiesc sa fiti foarte atenti.
Anasonul poate induce la randul sau efecte similare estrogenului asupra organismului, insa intensitatea acestora este mai mica decat in cazul medicamentelor pe baza de estrogen.

Anumite medicamente pe baza de estrogen includ estrogen conjugati, etinilestradiol, estradiol, etc.

3. Tamoxifen
Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti va sfatuiesc sa fiti foarte atenti.
Anumite tipuri de cancer pot fi influentate de nivelul hormonal din organism. Astfel, acele tipuri de cancer care prezinta sensibilitate la estrogen sunt conditii medicale influentate de nivelul acestui hormon din organism. Tamoxifenul este administrat in vederea tratarii si prevenirii acestor tipuri de cancer. Avand in vedere faptul ca anasonul poate afecta eficienta acestui produs medicamentos se recomanda evitarea administrarii simultane.

Doze recomandate

Doza de anason recomandata de medicii specialisti depinde de varsta, starea de sanatate si eventualele conditii medicale ale fiecarei persoane. La momentul actual, studiile de specialistate nu au reusit determinarea unei doze adecvate sau a numarului de administrari zilnice.