Armurariul


Autor: george

Alte denumiri ale armurariului

Cardui mariae fructus, Cardui mariae herba, Carduus marianum, Carduus marianus, Legalon, Silibinin, Silybum marianum sau silimarina.

Ce este armurariul ?

Armurariul este o planta. De cele mai multe ori specialistii folosesc tulpina, frunzele, florile si cu precadere semintele pentru pregatirea anumitor produse medicamentoase.

Armurariul detine efecte benefice pentru:

  • dispepsie (in combinatie cu alte plante);
  • diabet tip 2, caz in care un compus pe baza de armurariu, denumit silimarina, este administrat pentru scaderea nivelului de zahar din sange.

Nu exista date suficiente care sa ateste eficienta armurariului in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • afectiuni ale bilei, afectiuni ale ficatului (ciroza, hepatita, etc.), leziuni ale ficatului cauzate de substante chimice sau ciuperci otravitoare, afectiuni ale splinei, pleurezie (inflamatie manifestata la nivelul plamanilor), malarie sau probleme menstruale.

Care este modul de actiune al armurariului ?

Semintele de armurariu protejeaza celulele hepatice de substante toxice si medicamente, detinand in acelasi timp efecte antioxidante si antiinflamatorii. In acelasi timp extractul de armurariu are capacitatea de a potenta efectele estrogenului.

Precautii in ceea ce priveste armurariul

Pentru majoritatea adultilor armurariul nu prezinta riscuri majore. Cu toate acestea exista situatii in care aceasta planta poate avea efect laxativ asupra organismului, alaturi de alte efecte secundare precum: stari de voma, diaree, indigestie, gaza intestinale, balonari, dureri abdominale sau pierderea apetitului. Mai mult decat atat, armurariul poate cauza reactii alergice la persoanele care prezinta sensibilitate crescuta la plantele din familia Asteraceae/Compositae: rugina (Senecio jacobala), galbinele sau margarete.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite administrarea de armurariu:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele sensibile sau alergice la rugina (Senecio jacobala), galbinele sau margarete;
  • persoanele diagnosticate cu afectiuni caracterizate de sensibilitate la hormoni: endometrioza, uter fibroid, cancer mamar, cancer uterin si cancer ovarian.

Interactiunea cu alte medicamente:

1. Medicamente metabolizate de ficat (medicamente metabolizate de citocromul P450 2C9 (substrat CyP2C9)
Gradul de interactiune : moderat, motiv pentru care medicii specialisti va sfatuiesc sa acordati multa atentie deciziei de a incepe un tratament cu armurariu.
Anumite produse medicamentoase sunt metabolizate la nivelul ficatului. Armurariul detine capacitatea de a reduce timpul in care aceste substante sunt procesate. In acelasi timp exista posibilitatea ca aceasta planta sa intensifice efectele si efectele secundare ale anumitor medicamente.

Anumite medicamente de acest fel contin amitriptilina, diazepam, zileuton, celecoxib, diclofenac, fluvastatin, glipizid, ibuprofen, irbesartan, losartan, fenitoin, piroxicam, tamoxifen, tolbutamida, torsemida, warfarina, etc.

2. Medicamente metabolizate de ficat (medicamente eliminate sub forma de glucunoride)
Gradul de interactiune : moderat, motiv pentru care medicii specialisti va sfatuiesc sa acordati multa atentie deciziei de a incepe un tratament cu armurariu.
Anumite medicamente sunt metabolizate la nivelul ficatului astfel incat acestea sa fie cat mai repede eliminate din organism. Armurariul detine capacitatea de a influenta modul in care ficatul proceseaza si descompune aceste medicamente, precum si de a potenta sau scadea efectul anumitor medicamente.

Unele medicamente de acest fel includ acetaminofen, atorvastatina, diazepam, digoxin, entacapon, estrogen, irinotecan, lamotrigina, lorazepam, lovastatin, meprobamat, morfina, oxazepam, etc.

3. Medicamente pe baza de estrogen
Gradul de interactiune : minor, motiv pentru care medicii specialisti va sfatuiesc sa acordati multa atentie deciziei de a incepe un tratament cu armurariu.
Armurariul poate scadea nivelul de hormoni din organism. Deasemenea aceasta planta poate stimula procesul de metabolizare a medicamentelor pe baza de estrogen, scazand in acest fel gradul de eficacitate al acestora. Silimarina, unul dintre compusii regasiti in armurariu, contribuie la grabirea procesului de metabolizare a estrogenului.

Anumite medicamente pe baza de estrogen contin estrogeni conjugati, etinilestradiol, estradiol, etc.

Doze recomandate

Armurariul este administrat pe cale orala, dupa cum urmeaza:

  1. Pentru dispepsie: se administreaza 1 mL de armurariu in combinatie cu alte plante de 3 ori pe zi;
  2. Pentru diabet: se administreaza 200 mg de silimarina de 3 ori pe zi, in combinatie cu tratamentul obisnuit.