Arnica


Autor: george

Alte denumiri ale acestei plante

Arnica montana sau floare de arnica

Ce este arnica ?

Arnica este o planta ale carei flori sunt folosite pentru pregatirea anumitor medicamente.

Arnica este ineficienta pentru:

  • ameliorarea durerilor si complicatiile aparute in urma extractiei maselelor de minte.

Nu exista suficiente dovezi care sa ateste eficienta arnicai in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • vanatai, dureri, piscaturi de insecte si dureri in gat.

Care este modul de actiune al arnicai ?

Anumite substante chimice active continute de arnica si-au dovedit eficienta in ameliorarea inflamatiilor si durerilor, avand in acelasi timp un efect similar antibioticelor.

Precautii in ceea ce priveste arnica

Conform medicilor specialisti aplicarea produselor pe baza de arnica direct la nivelul pielii nu prezinta riscuri majore asupra sanatatii organismului. Atentie insa pentru a nu administra aceste produse pe cale orala sau direct pe portiuni ale pielii care prezinta leziuni.

Arnica este, in general, inclusa in categoria otravurilor. Astfel, administrata pe cale orala, arnica poate duce la aparitia iritatiilor la nivelul cavitatii bucale si a gatului, dureri stomacale, varsaturi, diaree, iritatii ale pielii, dificultati respiratorii, cresterea ritmului cardiac, cresterea tensiunii arteriale, afectiuni ale inimii, coma si chiar deces.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite administrarea de arnica:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele care prezinta alergii la rugina (Senecio jacobala), crizanteme, galbinele si margarete;
  • persoanele diagnosticate cu sindrom de intestin iritabil, boala Crohn si alte conditii medicale care afecteaza stomacul si intestinul;
  • persoanele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirurgicala;

Interactiunea cu alte medicamente

  • Medicamente care incetinesc procesul de coagulare a sangelui (medicamente anticoagulante/medicamente antitrombocite)

Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Arnica detine capacitatea de a incetini procesul de coagulare a sangelui, efect similar medicamentelor anticoagulante. Astfel, administrate simultan, cele 2 tipuri de produse cresc riscul de aparitie a vanatailor si hemoragiilor.

Anumite medicamente anticoagulante includ aspirina, clopidogrel, diclofenac, ibuprofen, naproxen, dalteparina, enoxaparina, heparina, warfarina, etc.

Doze recomandate

Doza optima de arnica depinde de anumiti factori precum varsta, sanatatea si conditii medicale preexistente ale fiecarei persoane. Pana in prezent studiile de specialitate nu au reusit sa stabileasca o doza sigura de arnica.