Ashitaba


Denumirea stiintifica a plantei ashitaba este Angelica keiskei.

Ce este ashitaba ?

Ashitaba reprezinta o planta din a carei radacina si pedunculi sunt preparate unele produse medicamentoase. La momentul actual nu sunt disponibile suficiente informatii care ar putea atesta eficienta administrarii ashitabei in cadrul terapiei pentru conditii medicale precum refluxul continutului de acid gastric, ulcere peptice, hipertensiunea arteriala, nivelul ridicat de colesterol, guta, constipatia, alergiile, afectiunile neoplazice, variola sau toxiinfectiile alimentare.

Ashitaba este o planta perena, rezistenta la temperaturile scazute, din genul Angelica, cu o crestere medie de 50 pana la 120 de centimetri inaltime, recunoscuta pentru capacitatea sa crescuta de regenerare. Ashitaba contine cantitati importante de alcanoide si de vitamina B 12. In trecut, ashitaba era folosita extern pentru tratarea eruptiilor cutanate specifice pojarului. In medicina traditionala ashitaba este recunoscuta pentru proprietatile sale diuretice, tonice, nutritive, de imbunatatire a digestiei, de grabire a procesului de vindecare si de prevenire a infectiilor.

Cu toate acestea, cercetatorii au identificat in mai multe componente ale plantei substanta numita furanocumarina cunoscuta pentru efectul de aporire a sensibilitatii pielii la soare, putand sa aiba ca efecte secundare aparitia dermatitelor.

Planta ashitaba nu este o planta pretentioasa, necesita conditii modeste de cultivare si are o rata de crestere crescuta, temperatura optima pentru dezvoltarea sa fiind incadrata intre doisprezece si douazeci si doua de grade Celsius, fiind cultivata in gradinile de flori, ghivece sau in curtile oamenilor. In prezent, ashitaba este folosita in scopuri culinare pentru care se recolteaza frunzele, tulpinile si radacinile.

Ashitaba este o planta de dimensiuni mari crescuta in zona centrala a Japoniei, unde in forma uscata este folosita in scopuri culinare sau terapeutice pentru tratarea arsurilor gastrice, a ulcerelor stomacale, a hipertensiunii, colesterolului crescut, gutei, constipatiei, febrei fanului, pojarului, afectiunilor neoplazice, retentiei de lichide, cheagurilor de sange, toxiinfectiilor alimentare si pentru stimularea lactatiei la femei.

Care este modul de actiune al plantei ashitaba ?

Studiile desfasurate de specialistii in domeniu nu au stabilit pana la momentul actual care este modul in care planta ashitaba actioneaza asupra organismului uman. Unele substante chimice regasite in compozitia acestei plante actioneaza asemenea antioxidantilor, in vreme ce alte substante au capacitatea de blocare a secretiilor de acid gastric de la nivelul stomacului.

Precautii in ceea ce priveste administrarea plantei ashitaba

La momentul actual nu exista suficiente informatii medicale care sa confirme siguranta administrarii tratamentului pe baza de ashitaba. Femeile insarcinate si femeile care alapteaza trebuie sa evite administrarea plantei ashitaba.

Doze recomandate de ashitaba

Stabilirea dozei optime de ashitaba pentru fiecare persoana in parte depinde de factori precum starea generala de sanatate, varsta si preexistenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile derula de specialistii in domeniu nu au putut sa releve o doza zilnica sigura pentru organismul uman.