Astragalusul


Autor: george

Alte denumiri ale astragalusului

Astragalus membranaceus, Astragalus mongholicus, Phaca membranacea, Radix Astragali sau Radix Astragalus.

Ce este astragalusul ?

Astragalusul este o planta din ale carei radacini sunt pregatite unele produse medicamentoase.

Care este gradul de eficienta al astragalusului ?

Studiile de specialitate nu au confirmat eficienta astragalusului pentru conditiile medicale pentru care este administrat in mod frecvent: raceala comuna, dureri in piept, diabet si cancer.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta astragalusului in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • raceala comuna, diabet, dureri in piept, sindrom de oboseala cronica, hepatita, HIV/SIDA, fibromialgie, cancer mamar, cancer pulmonar si cancer cervical.

Care este modul de actiune al astragalusului ?

Astragalusul detine substante care au capacitatea de a imbunatati functionarea sistemului imunitar.

Precautii in ceea ce priveste astragalusul

Pentru majoritatea adultilor astragalusul nu prezinta riscuri majore. Pana in prezent studiile de specialitate nu au stabilit care sunt efectele secundare ale acestei plante.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite astragalusul:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele care asteapta un transplant de organe;
  • persoanele diagnosticate cu afectiuni ale sistemului imunitar, precum scleroza multipla, lupus eritematos sistemic sau artrita reumatoida.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Ciclofosfamida
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in privinta acestei combinatii.
Ciclofosfamida este administrata pentru scaderea activitatii sistemului imunitar. Astragalusul are capacitatea de a stimula functionarea sistemului imunitar, motiv pentru care administrarea simultana a celor 2 forme de tratament scade eficienta ciclofosfamidei.

2. Litiu
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in privinta acestei combinatii.
Astragalusul detine efecte diuretice asupra organismului. In consecinta, exista riscul ca organismul sa nu mai poata elimina in mod eficient litiul din organism, fapt ce poate duce la aparitia unor efecte secundare severe. Pentru a preveni aceasta situatie este necesar sa va adresati medicului specialist, iar daca este cazul doza de litiu va fi modificata.

3. Medicamente care au capacitatea de a inhiba functionarea sistemului imunitar (medicamente imunosupresoare)
Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Astragalusul are capacitatea de a stimula gradul de functionare al sistemului imunitar, fapt ce duce la scaderea eficientei medicamentelor imunosupresoare.Anumite medicamente de acest gen contin azatioprina, basiliximab, ciclosporina, daclizumab, muromonab-CD3, micofenolat, tacrolimus, sirolimus, prednison, corticosteroizi, etc.

Doze recomandate

Stabilirea dozei de astragalus, optima pentru fiecare persoana depinde de anumiti factori precum varsta, stare generala de sanatate si existenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile de specialitate nu au putut releva o doza zilnica sigura pentru organism.