Boldo


Alte denumiri cunoscute ale boldoului sunt Peumus boldus, Peumus fragrans sau Boldea fragrans.

Ce este boldoul ?

Boldoul reprezinta o planta din ale carei frunze sunt preparate unele produse medicamentoase. La momentul actual nu sunt disponibile suficiente informatii cu privire la eficienta administrarii boldoului in ceea ce priveste conditii medicale precum pietrele la vezica biliara, durerile articulare sau reumatismul, infectiile vezicii urinare, afectiunile hepatice, anxietatea, gonoreea, retentia de lichide, constipatia sau afectiunile intestinale, spasmele stomacale si spasmele intestinale blande.

Boldoul este singura planta din genul Peumus, arbust originar din Chile si importat in Italia si Africa de Nord, insa intalnit adesea in gradinile botanice. Arbustul din familia Monimiaceae este o planta medicinala cu efecte benefice asupra activitatii vezicii biliare, dar si asupra activitatii hepatice, digestive si gastrice, administrat pentru tratarea racelilor, sifilisului, aerofagiei, gonoreei, reumatismului, gutei, icterului, dispepsiei sau afectiunilor neoplazice, sub forma de infuzie sau de decoct din frunze ori tinctura

In anul 2009, Agentia Europeana a Medicamentului a evaluat planta Boldo ca avand frunze ce contin boldina alcaloida. Frunzele sale contin si ulei volatil in proportie de 2 - 4 %. Componentii principali sunt ascaridolul, in proportie de 16 - 38 %, 1,8 - cineol sau Eucalyptol in proportie de 11 - 39 % si p-cymene  in proportie de 9 - 29 % (Bradley, 2006). Ascaridolul este foarte toxic, iar acest lucru ridica semne de intrebare si  ingrijorare cu privire la folosirea de frunze de Boldo in componenta medicamentelor traditionale din plante.

Boldoul poate atinge pana la cinci metri inaltime si are culoarea verde tot timpul anului. Frunzele de boldo sunt aspre si casante, de culoare verde - cenusie si emana un miros de camfor daca sunt strivite. Florile cresc grupate in buchetele in varfurile crengilor si sunt de culoare galbena - pal. Fructele de boldo sunt mici, de culoare neagra si cu aspect lucios, sunt comestibile si au un continut foarte bogat in zaharuri. Cele mai importante substante chimice din compozitia boldoului sunt uleiurile volatile precum ascaridolul, cineolul si camforul, flavonidelr, antioxidantii, alcaloizii precum boldina. Principalele proprietati ale acestui arbust sunt cele antioxidante, antitumorale, vermifuge si colagoge. In fitoterapie se utilizeaza frunzele de boldo si scoarta arbustului din care se extrage boldina. Pe teritoriul Americii Latine, frunzele de boldo sunt folosite ca si condiment alimentar.

Cu uz intern, componentele de boldo se administreaza pentru litiaza biliara, afectiunile hepatice, afectiunile gastrice, afectiunile digestive, sifilis, aerofagie, gonoree, flatulenta, guta, reumatism, icter, dispepsie, raceli si afectiuni neoplazice sub forma de infuzie sau de decoct din frunze ori tinctura.

Care este modul de actiune al boldoului ?

Boldoul contine substante care detin efecte diuretice crescand volumul de urina eliminata zilnic si stimuleaza functionarea normala a stomacului.

Precautii in ceea ce priveste administrarea boldoului

Administrat in scopuri strict medicinale, boldoul nu este considerat sigur pentru organismul uman intrucat au fost semnalate cazuri de intoxicatie cu ascaridol, substanta regasita in boldou. In plus, aceasta planta poate sa cauzeze tulburari hepatice, iar in cazul in care este aplicata pe suprafata pielii exista riscul aparitiei iritatiilor.

Categoriile de persoane care trebuie sa evite administrarea boldoului sunt femeile insarcinate, femeile care alapteaza, persoanele diagnosticate cu pietre la vezica biliara sau afectiuni ale vezicii urinare, persoanele diagnosticate cu afectiuni hepatice si persoanele care in urmatoarele paisprezece zile vor suferi o interventie chirugicala. Boldoul sporeste riscul aparitiei hemoragiilor.

Supradozajul acestei plante sau utilizarea sa poate sa determine manifestarea unor efecte secundare avortive si nu este permisa administrarea sa la femeile insarcinate.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Litiul

Gradul de interactiune : Moderat , motiv pentru care medicii specialisti recomanda o atentie sporita in privinta acestei combinatii. Boldoul are proprietati diuretice asupra organismului uman. Drept urmare, exista riscul ca organismul sa nu mai poata sa elimine in mod eficient litiul din organism, fapt care poate duce la aparitia unor efecte secundare severe. Pentru prevenirea acestei situatii este necesar sa va adresati medicului specialist, iar atunci cand este cazul doza de litiu sa fie modificata.

2. Medicamentele care pot sa afecteze ficatul sau medicamentele hepatotoxice

Gradul de interactiune : Moderat, drept urmare medicii specialisti in domeniu recomanda o atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie. Boldoul poate sa afecteze functionarea normala a ficatului. Drept urmare, administrarea acestei plante in combinatie cu medicamentele hepatotoxice sporeste riscul aparitiei leziunilor severe la nivelul ficatului. Medicamentele hepatotoxice contin substante precum acetaminofenul, amiodarona, carbamazepina, isoniazidul, metotrexatul, metildopa, fluconazolul, itraconazolul, eritromicina, fenitoinul, lovastatina, pravastatinul sau simvastatinul.

3. Medicamentele care incetinesc procesul de coagulare al sangelui sau medicamente anticoagulante / medicamente antitrombocite

Gradul de interactiune : Moderat, drept urmare medicii specialisti in domeniu recomanda o atentie sporita in privinta acestei combinatii. Boldoul are capacitatea de a incetini procesul de coagulare a sangelui, actiune similara acestor medicamente. Drept urmare, specialistii recomanda sa se evite administrarea simultana a acestor doua feluri de tratament, in caz contrar existand riscul aparitiei hematoamelor sau chiar a hemoragiilor. Medicamentele de acest tip contin substante precum aspirina, clopidogrelul, diclofenacul, ibuprofenul, naproxenul, dalteparina, enoxaparina, heparina sau warfarina.

4. Warfarina

Gradul de interactiune : Moderat, se recomanda o atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Warfarina se administreaza pentru incetinirea procesului de coagulare a sangelui. Consumul boldoului poate sa scada eficienta warfarinei asupra organismului, motiv pentru care riscul formarii cheagurilor de sange este crescut. In consecinta, se recomanda efectuarea in mod regulat a analizelor de sange. Daca va fi cazul, medicul specialist poate sa dispuna modificarea dozei de warfarina, administrata in fiecare zi.

Doze recomandate de boldo

Stabilirea dozei optime de boldo, considerata sigura pentru fiecare persoana depinde de factori precum starea generala de sanatate, varsta si preexistenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile desfasurate de specialistii in domeniu nu au putut sa releve o doza zilnica sigura pentru organismul uman.