Boz


Autor: Anda Sabau
Imagini

Alte denumiri ale bozului :Sambucus ebulus. Denumirea populara fiind si bozii sau soc mic.

Afectiunile pentru care se recomanda bozul sunt: constipatia,  obezitate, cure de slabire, cistita, infectii renale,  ascita si reumatism. Bozul are o gramada de proprietati curative, indeosebi radacina acestei plante care este un detofixinat potent avand un rol purgativ. Bozul contine aceleasi substante ca si socul, insa mult mai puternice. Bozul este recomandata in urmatoarele cazuri:

Uz intern: ingrasare, raceala, reumatism, constipatie, tuse, edeme, cistita si ascita. Luati bozul sub forma de plamadeala sau decoct in mod regulat pentru a trata afectiunile medicale enumerate mai sus.

Uz extern: arsuri, contuzii, dureri de articulatii, dureri de dinti si contuzii. Pentru a trata aceste conditii, bozul se se foloseste sub forma de gargara, macerat sau plamadeala.

Preparare:

Plamadeala din boz: 100 de g de radacinda de boz taiata foarte marunt se adauga intr-un litru de tuica. Lasati acest amestec la macerat timp de 5 zile, dupa care filtrati amestecul si pastrati intr-o sticla inchisa la culoare. Luati pe stomacul gol in fiecare zi, cate 3 lingurite de plamadeala.

Maceratul din boz: Aveti nevoie de 2 varfuri de cutit de radacina de boz care se marunteste si se lasa la inmuiat in 200 ml apa. Trebuie lasat de dimineata pana seara,iar preparatul obtinut se bea pe stomacul gol.

Precautii privind bozul!

Administrarea bozului nu trebuie facuta in cantitati mari, deoarece aceasta planta poate cauza diaree cu sange, dureri de cap si chiar si varsaturi. Efectele adverse mai severe pot duce la stari de inconstienta si chiar moarte. Asadar nu depasiti dozele recomandate. Cei care sufera de gastrita hiperacida si au un colon iritabil, nu trebuie sa consume boz.