Brancuta


Brancuta este cunoscuta si sub denumirile de Erysimum officinale, Erysimum sau Sisymbrium officinale.

Ce este brancuta ?

Brancuta reprezinta o planta ale carei tulpina, frunze si flori se folosesc pentru prepararea unor produse medicamentoase. Este necesara insa o atentie sporita pentru a nu se confunda aceasta planta cu mustarul negru, mustarul alb, musarul brun, mustarul chinezesc sau mustarul indian. La momentul actual nu sunt disponibile suficiente informatii medicale care sa poata atesta eficienta administrarii brancutei pentru tratarea unor conditii medicale precum afectiunile tractului urinar, tusea, bronsita cronica, inflamatiile vezicii biliare sau sub forma de gargara sau de apa de gura.

Brancuta este o planta specifica florei Europei si Africii de Nord, care apartine familiei Crucifere. In unele regiuni, brancuta este cultivata pentru frunzele care pot fi folosite in salate si pentru semintele sale comestibile. Pe teritoriul tarii noastre, brancuta se intalneste adesea in flora spontana din zonele de deal si de campie, pe marginile drumurilor, pe terenurile arabile sau pe terenurile virane. Brancuta creste nu foarte inalta si prezinta o tulpina erecta terminata cu o inflorescenta de culoare galbena. Tulpina si frunzele de brancuta sunt acoperite cu perisori. In conditii corespunzatoare, brancuta se dezvolta sub forma de tufisuri. Componenta chimica cea mai importanta a brancutei este signigrozida. In fitoterapie se intrebuinteaza semintele si componenta aeriana a plantei inflorite culeasa in perioada de inflorire. Brancuta are proprietati antiinflamatoare, expectorante, diuretice si tonice.

Pentru uz intern, brancuta se foloseste in caz de afonie, bronsita, cistita, colici abdominale, diverse dureri abdominale, erizipel, guturai, faringite, laringite, raguseala rebela, litiaza vezicii urinare, scorbut sau tuse, sub forma de gargara cu infuzie sau de decoct, tinctura, infuzie sau praf de planta uscata mentinut sub limba.

Pentru uz extern, brancuta se foloseste in caz de dureri abdominale sau de colici la copii mici, sub forma de comprese calde imbibate in infuzie.

Care este modul de actiune al brancutei ?

Brancuta contine ulei de mustar si vitamina C, insa la momentul actual nu sunt disponibile suficiente informatii medicale care sa ateste existenta efectelor terapeutice exercitate de aceasta planta asupra organismului uman.

Precautii in ceea ce priveste administrarea brancutei

Medicii specialisti in domeniu avertizeaza asupra faptului ca florile de brancuta nu sunt considerate sigure pentru organismul uman. Mai mult decat atat, brancuta poate determina manifestarea unor efecte secundare severe precum varsaturile, diareea, durerile de cap si tulburarile de ritm cardiac.

Categoriile de persoane care trebuie sa evite administrarea brancutei sunt femeile insarcinate, femeile care alapteaza si persoanele diagnosticate cu afectiuni cardiace intrucat brancuta poate sa inrautateasca aceste conditii medicale.

Doze recomandate de brancuta

Stabilirea unei doze de brancuta considerata optima pentru fiecare persoana in parte depinde de factori precum  starea generala de sanatate, varsta si preexistenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile desfasurate de specialistii in domeniu nu au putut sa releve o doza zilnica considerata sigura pentru organismul uman.