Brusturele


Autor: george

Alte denumiri ale brusturelui

Arctium lappa, Brusture japonez, Japonica petasites, Petasites hybridus, Petasites officinalis, Petasitidis folium, Petasitidis hybridus, Petasites japonicus, Petasites vulgaris.

Ce este brusturele ?

Brusturele este o planta ale carei frunze, radacina si bulbi sunt folosite pentru pregatirea anumitor medicamente.

Brusturele este eficient pentru:

  • prevenirea migrenelor;

  • alergii de primavara cauzate de polen.

Nu exista suficiente dovezi care sa ateste eficienta brusturelui in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • durere, colici, tuse, astm, vezica iritabila, spasme ale muschilor netezi de la nivelul tractului urinar sau leziuni.

Care este modul de actiune al brusturelui ?

Brusturele contine anumite substante chimice ce au capacitatea de a reduce spasmele si inflamatiile din organism.

Precautii in ceea ce priveste brusturele

Produsele pe baza de brusture, create in asa fel incat sa poata combate alcaloizii pirolizidinici, substante chimice care pot duce la lezarea ficatului, sunt sigure pentru organism. Singura conditie in aceasta situatie este ca perioada de administrare sa nu depaseasca 4 luni. Efectele secundare ale acestei plante includ eructatie (ragait), dispepsie, diaree, stare de oboseala sau iritatii.

ATENTIE: Produsele pe baza de brusture ce regasesc in alcatuirea lor alcaloizii pirolizidinici sunt contraindicate intrucat aceste substante prezinta riscul de a leza ficatul, plamanii sau circulatia sangelui, putand duce chiar la dezvoltarea anumitor forme de cancer. In plus, exista riscul de aparitie a reactiilor alergice, cu precadere in cazul persoanelor cu un grad mare de sensibilitate la plante din familia Asteraceae/Compositae: rugina (Senecio jacobala), crizanteme, galbinele si margarete.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite administrarea de brusture:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele alergice la plante din familia Asteraceae/Compositae: rugina (Senecio jacobala), crizanteme, galbinele si margarete.
  • persoanele diagnosticate cu afectiuni la nivelul ficatului.

Interactiunea cu alte medicamente

  • Medicamente care stimuleaza procesul de metabolizare al altor medicamente la nivelul ficatului ( inductorii citocromului P450 3A4 (CYP3A4)

Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie. Brusturele este descompus la nivelul ficatului, insa in timpul procesului de metabolizare se pot forma anumite substante chimice cu efect nociv asupra acestui organ.

Anumite medicamente de acest gen contin carbamazepina, fenobarbital, fenitoin, rifampina, rifabutina, etc.

Doze recomandate

Administrarea brusturelui se face pe cale orala, dupa cum urmeaza:

  1. Pentru prevenirea migrenelor: 50-100 mg extract de rizom de brusture de 2 ori pe zi. Conform studiilor de specialitate la adulti cantitatile mai mari decat dozele recomandate s-au dovedit chiar mai eficiente. Atentie insa pentru a nu administra doze mai mici de 50 mg. De asemenea, anumite studii sugereaza administrarea acestor doze pentru un interval de 4-6 luni, urmand ca pe masura ce incidenta migrenelor scade sa fie redusa si cantitatea de extract de brusture.
  2. Pentru alergii de primavara (rinita alergica): 1 tableta pe baza de extract de brusture de 3-4 ori pe zi, sau 50 mg de extract de radacina intreaga de brusture, de 2 ori pe zi.