Buberic


Autor: Anda Sabau
Imagini

Alte denumiri ale bubericului: Scrophularia mailandica, Scrophularia radix. In denumirea populara, bubericul mai este cunoscut si ca frunza de iarba, iarba neagra, urzica neagra sau branca porcului.

Bubericul este o planta foarte utila care se foloseste in diverse produse medicamentoase. Specialistii insa nu au gasit suficiente date care ateste eficienta acestei plante in tratarea urmatoarelor afectiuni: hemoroizi, mancarimi si eczeme. Substantelor din buberic au rolul de-a reduce inflamatiile din corp, facand din aceasta planta una care are proprietati astringente si hemolizante.

Precautii! Femeile gravide si cele care alapteaza la fel si persoanale care au diabet sau sufera de tahicardie ventriculara nu ar trebuie sa foloseasca buberic.

Uz intern:

Bubericul tratateaza adenitele, amigdalita, angina difterica si nodulii scofulosi daca este folosit sub forma de ceai sau infuzie.

Ceai: frunzele maruntite se pun la fiert in 100 ml apa. Se lasa la infuzat timp de 10 minute si se bea zilnic cate 3 cani.

Tinctura: Folositi radacina de la buberic si 5 parti egale de alcool alimentar la 70 de grade. Se lasa 2 saptamani la macerat si se strecoara amestecul. Luati 5-10 picaturi de 3 ori pe zi din acest amestec.

Uz extern:

Bubericul este ideal in tratarea urticariilor, piordematitelor, reumatism si hemoroizi. Puteti pregati aceste remedii acasa sau puteti achizitiona tinctura si alte alifii pe baza de buberic de la farmaciile naturiste. 

Decoctul din buberic este ideal folosit pentru cataplasme: frunzele maruntite se adauga in 500 de ml de apa. Se infuzeaza 15 minute dupa care se strecoara amestecul. Puneti cataplasme pe locurile cu taieturi sau adenoame. Repetati de cel putin 2 ori pe zi acest tratament.

Atentie! Aceasta planta are un grad ridicat de toxicitate, asadar fiti precauti cu dozele.