Busuiocul sfant


Autor: george

Alte denumiri ale busuiocului sfant

Ocimum tenuiflorum, busuioc sfant verde, busuioc indian, Krishna Tulasi, Krishna Tulsi, Ocimum tenuiflorum, Ocimum sanctum, Rama Tulsi, busuios sfant rosu sau busuioc sacru.

Ce este busuiocul sfant ?

Busuiocul sfant este o planta ale carei frunze, tulpina si seminte sunt folosite pentru pregatirea anumitor medicamente.

Nu exista date suficiente care sa ateste eficienta busuiocului sfant in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • diabet, raceala, gripa, astm, bronsita, dureri de urechi, dureri de cap, dispepsie, afectiuni cardiace, febra, hepatita virala, malarie, tuberculoza, intoxicatie cu mercur, antidot pentru muscaturile de sarpe si scorpion sau dermatofitoza.

Care este modul de actiune al busuiocului sfant ?

Substantele chimice continute de busuiocul sfant au capaciatatea de a diminua inflamatiile si nivelul de zahar in cazul persoanelor diagnosticate cu diabet.

Precautii in ceea ce priveste busuiocul sfant

Administrat pentru perioade scurte de timp, busuiocul sfant nu prezinta riscuri asupra sanatatii. Cu toate acestea, studiile de specialitate nu au reusit sa stabileasca efectele acestei plante in cazul unui tratament prelungit.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite administrarea de busuioc sfant:

  • femeile insarcinate si cele care alapteaza;
  • persoanele care vor suferi o interventie chirurgicala in urmatoarele 14 zile. Busuiocul sfant creste riscul de aparitie a hemoragiilor.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Medicamente care incetinesc procesul de coagulare a sangelui (medicamente anticoagulante/ medicamente antitrombocite)

Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Busuiocul sfant are capacitatea de a incetini procesul de coagulare a sangelui, actiune similara medicamentelor anticoagulante. Administrarea simultana a celor 2 forme de tratament creste riscul de aparitie a vanatailor sau chiar a hemoragiilor.

Anumite medicamente de acest gen contin aspirina, clopidogrel, dalteparina, enoxaparina, heparina, ticlopidina, warfarina, etc.

2. Pentobarbital

Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.

Pentobarbitalul cauzeaza somnolenta. Studiile de specialitate au demonstrat faptul ca administrarea uleiului din seminte de busuioc poate accelera aceasta stare. Cercetarile in acest domeniu continua.

Doze recomandate

Doza optima de busuioc sfant depinde de anumiti factori precum varsta, sanatatea si conditiile medicale preexistente ale fiecarei persoane. Pana in prezent studiile de specialitate nu au reusit sa stabileasca o doza sigura de busuioc sfant.