Caper


Denumirea stiintifica a caperului este Capparis spinosa.

Ce este caperul ?

Caperul reprezinta un arbust ai carui boboci si portiuni exterioare se folosiesc pentru prepararea unor produse medicamentoase. Nu sunt disponibile suficiente informatii care sa ateste eficienta caperului in ceea ce priveste administrarea sa in cadrul tratamentelor pentru unele conditii medicale precum diabetul, afectiunile cutanate, imbunatatirea modului de functionare al capilarelor dilatate sau pentru pielea uscata.

Capparis spinosa este o planta perena foioasa de iarna care produce frunze rotunde si carnoase si flori de mari dimensiuni de culoare alba sau rozalie. Caperul este recunoscut pentru bobocii comestibili ai florilor, adesea folositi ca si condimente si fructele sau boabele de capere, consumate in forma conservata. Alte componente ale caperului se pot utiliza in scopuri cosmetice sau medicinale, fie conservate in ulei, fie murate in otet sau in saramura.

Caperul este prezent in majoritatea cercului tarilor mediteraneene si este inclus in componenta floristica a majoritatii acestora, insa nu se cunoaste daca caperul este indigen al regiunii. Flora regiunii mediteraneene are un endemism considerabil, arbustul de capere putand sa fi avut origine la tropice si sa fie naturalizat ulterior la clima bazinului mediteranean.

Caperele au in componenta lor lipide saturate, polinesaturate si monosaturate, sodiu, potasiu, carbohidrati, fibre alimentare, zahar, proteine, vitamina A, vitamina C, Calciu, Fier si Magneziu.

Care este modul de actiune al caperului ?

Caperul contine unele substante ce au capacitatea de a tine sub control nivelul de zahar din sange. De asemenea, caperul are un continut bogat in substante cu proprietati antioxidante.

Precautii in ceea ce priveste administrarea caperului

Consumate in cantitati utilizate pentru scopuri culinare, caperele nu implica riscuri asupra organismului uman. Nu exista, cu toate acestea inca,  suficiente informatii medicale care sa confirme utilizarea caperelor in scopuri terapeutice. Mai mult decat atat, caperele poate sa cauzeze alergii sau iritatii cutanate.

Categoriile de persoane care trebuie sa evite administrarea caperelor sunt femeile insarcinate, femeile care alapteaza si persoanele care in urmatoarele paisprezece zile vor suferi interventii chirurgicale.

Doze recomandate de caper

Stabilirea unei doze de caper, optima pentru fiecare persoana in parte, depinde de unii factori precum starea generala de sanatate, varsta si preexistenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile desfasurate de specialistii in domeniu nu au putut sa releve o doza zilnica sigura pentru organismul uman. Mai mult de atat, trebuie sa se tina cont de faptul ca in cazul tratamentelor bazate pe plante medicinale, respectarea stricta a dozelor recomandate este foarte importanta.