Caprifoiul


Autor: george

Alte denumiri ale caprifoiului

Lonicera, Lonicera aureoreticulata, Lonicera bournei, Lonicera caprifolia sau Lonicera japonica, Lonicerae Japonicae.

Ce este caprifoiul ?

Caprifoiul este o planta ale carei flori, seminte si frunze sunt folosite pentru pregatirea unor produse medicamentoase. Nu confundati caprifoiul cu alte plante volubile precum vita-de-vie salbatica sau iasomie galbena.Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta caprifoiului in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • inflamatie a cailor respiratorii (bronsiolita), tulburari digestive, tumori canceroase, constipatie, inflamatii ale pielii, mancarimi, raceala, febra, abcese, aftoase, infectii bacteriene sau virale precum si stimularea transpiratiei.

Care este modul de actiune al caprifoiului ?

Substantele continute de caprifoi pot fi eficiente pentru scaderea inflamatiilor din organism. Pentru a se stabili cu exactitate acest lucru este necesara desfasurarea mai multor studii de specialitate.

Precautii in ceea ce priveste caprifoiul

Pana in prezent studiile de specialitate nu au stabilit daca administrarea caprifoiului in scopuri terapeutice este sigura pentru organismul uman. In plus, contactul direct cu aceasta planta cauzeaza iritatii in cazul persoanelor alergice.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite caprifoiul:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirurgicala. Caprifoiul creste riscul de aparitie a efectelor secundare.

Interactiunea cu alte medicamente

  • Medicamente care incetinesc procesul de coagulare a sangelui (medicamente anticoagulante/ medicamente antitrombocite)

Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda multa atentie in privinta acestei combinatii.
Caprifoiul detine capacitatea de a incetini procesul de coagulare a sangelui, actiune similara acestui tip de medicamente. In consecinta, este recomandat sa evitati administrarea simultana a acestor 2 feluri de tratament, in caz contrar existand riscul de aparitie a vanatailor sau chiar a hemoragiilor.Anumite medicamente de acest tip contin aspirina, clopidogrel, diclofenac, ibuprofen, naproxen, dalteparina, enoxaparina, heparina, warfarina, etc.

Doze recomandate

Stabilirea dozei de caprifoi, optima pentru fiecare persoana depinde de anumiti factori precum varsta, stare generala de sanatate si existenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile de specialitate nu au putut releva o doza zilnica sigura pentru organism. In plus, trebuie sa tineti cont de faptul ca in cazul tratamentelor pe baza de plante medicinale, respectarea cu strictele a dozelor recomandate este vitala.