Capsun


Alte denumiri cunoscute ale capsunului sunt Fragaria Vesca, Fragariae Folium, Fragaria Viridis, Fragaria Virginiana sau capsun salbatic.

Ce este capsunul ?

Capsunul reprezinta un arbust ale carui fructe si frunze se folosesc pentru prepararea unor produse medicamentoase. La momentul actual nu sunt disponibile suficiente informatii care pot atesta eficienta administrarii capsunului pentru tratarea unor conditii medicale preum artrita, febra, diaree, guta, iritatiile, tensiune nervoasa, transpiratia din timpul noptii, scaderea in greutate, stimularea metabolismului sau retentia de apa.

Capsunul este o planta erbacee perena si viguroasa care se cultiva in toate regiunile tarii noastre, in special in sere si gradini. Capsunul poate atinge o inaltime maxima de pana la 40 de centimetre, creste singur sau grupat, dezvolta frunze de culoare verde intens si sunt alcatuite din trei lobi, sunt zimtate pe margini si cu nervuri proeminente. Florile de capsuni sunt de mici dimensiuni, de culoare alba, au cinci petale si la o planta se pot intalni trei pana la sapte flori. Fructele sunt numite capsuni si sunt carnoase, parfumate si de culoare rosie, cu seminte vizibile pe suprafata lor. In scopuri terapeutice se intrebuinteaza frunzele si rizomii, care sunt folosite la prepararea infuziilor si a decocturilor, iar fructele in forma proaspata se folosesc la prepararea sucurilor sau a dulcetei. 

Planta si fructele capsunului au un continut bogat in apa, fosfor, saruri de potasiu, calciu, fier, magneziu, sodiu, acid salicilic, vitamina C, vitamina B1, vitamina B2, vitamina E, acid elagic, proteine, acid pantotenic, zaharuri precum levuloza, fapt care permite consumarea lor de catre persoanele diabetice, fructoza, xilitol, sorbitol, flavonoide, tanin, uleiuri volatile si polifenoli cu excelent rol antioxidant. Capsunul are efecte antibiotice, bactericide, antiinflamatoare, tonice, de scadere a colesterolului, alcalizant al sangelui, remineralizant si nutritiv.

Consumul de capsuni se recomanda in caz de reumatism, guta, afectiuni renale, guta, anemie, astenie, constipatie, hipertensiune arteriala, parazitoze intestinale, hemoroizi, nefrite, hemoragii uterine, seboree, ulcer gastric, tulburari hepato - biliare, in tratarea eczemelor, combaterea obezitatii, insomniilor, acneei sau a afectiunilor neoplazice.

Se recomanda consumul de fructe proaspete in tratamentul afectiunilor amintite, insa si pentru mentinerea unei stari generale de sanatate. De asemenea, fructele proaspete se pot consuma sub forma de suc proaspat sau sub forma de infuzie de frunze de capsuni, care se lasa timp de trei sau cinci minute intr-o cana cu apa fierbinte la infuzat, in care se adauga o lingura de frunze si se consuma doua cani zilnic.

Pentru tratamentul gutei si al reumatismului se recomanda consumul de decocturi de rizomi si pentru tratarea herpesului sunt considerate eficiente compresele imbibate in infuzie din frunze de capsun. Tot pentru uzul extern, in tratamentul cuperozei sau cel al arsurilor solare, se pot folosi frunze de capsun tocate marunt, se adauga suc proaspat de capsuni si se aplică la nivelul fetei sub forma de cataplasma, lasand-o timp de douazeci de minute sa actioneze.

Mastile din capsuni sunt foarte eficiente pentru tenul gras, cu tendinte acneice, puncte negre sau pori dilatati, contribuind la indepartarea excesului de sebum si la indepartarea impuritatilor si a celulelor moarte de la suprafata pielii. Mastile din capsuni se pot prepara din trei capsuni proaspete mixate amestecate cu o lingura de  suc de lamaie si o lingură de iaurt. Amestecul rezultat se aplica la nivelul fetei si se lasa sa actioneze douazeci de minute dupa care se curata fata cu apa calduta.

Care este modul de actiune al capsunului ?

Capsunul are in continutul sau substante chimice care detin efecte antioxidante asupra organismului. Capsunile reprezinta o excelenta sursa de vitamina C, contribuind la stimularea activitatii sistemului imunitar reprezentand si un antioxidant foarte eficient. Proprietatile antioxidante ale capsunilor pot sa previna aparitia cataractei, iar continutul mare de vitamine protejeaza impotriva radiatiilor solare si imbunatateste structura corneei si a retinei. Capsunile contin antioxidanti precum luteina si zeaxantina si acid elagic. Vitamina C regasita in capsuni produce colagen, care este benefic pentru pastrarea elasticitiatii pielii. Fitochimicalele din continutul capsunilor contracareaza efectele lipoproteinelor de tip LDL, care pot sa cauzeze formarea unei placi la nivel arterial. Consumul capsunilor scade cantitatea de lipide din sange, care in cantitati mari se pot depune pe peretii arteriali. Capsunile au proprietatea de a ameliora inflamatiile articulare care ar putea sa provoace artrita.

Capsunile mentin valoarea normala a presiunii sanguine si contribuie la mentinerea presiunii sanguine la nivel normal, actionand ca un amortizor impotriva efectelor negative ale sodiului. Reducand lipoproteinele LDL, inflamatia si presiunea sanguine, capsunile fiind considerate cele mai bune fructe pentru sanatatatea cordului. Capsunile sporesc numarul de fibre, continand doua grame de fibre pe portie si fiind esentiale pentru o digestie sanatoasa. Absenta lor in dieta poate sa conduca la diverticulita, care se manifestă la 50 % dintre persoanele cu varste mai inaintate de 60 de ani. De asemenea, capsunile consumate cu moderatie lupta impotriva diabetului zaharat de tip II. Avand un continut redus de zahar, sodiu si calorii, capsunile sunt recomandate si in curele de slabit. De asemenea, acidul folic se recomanda femeilor insarcinate sau celor care isi doresc o sarcina, capsunile continând 21 de miligrame per portie. Acest tip de vitamina B favorizeaza dezvoltarea sanatoasa a craniului si maduvei spinarii fatului.

Precautii in ceea ce priveste administrarea capsunului

Consumat in cantitatile folosite pentru prepararea unor produse alimentare, capsunul nu implica riscuri majore asupra organismului uman. Studiile desfasurate de specialisti nu au relevat pana la momentul actual daca aceasta planta poate fi folosita in scopuri medicinale in mod eficient si sigur. Femeile insarcinate trebuie sa evite administrarea de capsune in cantitati mai mari decat cele utilizate pentru uzul alimentar.

Persoanele afectate de diabet nu trebuie sa consume o cantitate mai mare de 300 de grame zilnic, iar persoanele afectate de alergii sau de urticarie, in special copiii mici trebuie sa consulte medicul specialist inainte de consum si sa observe cu atentie eventualele simptome. Desi frunzele si radacinile de capsun sunt recomandate in tratamentul pietrelor la rinichi, consumate in cantitati mari, preparatele fitoterapeutice pot sa agraveze aceasta afectiune deoarece planta contine cantitati importante de oxalati care grabesc evolutia afectiunii.

Doze recomandate de capsun

Stabilirea unei doze de capsuni optima pentru fiecare persoana in parte depinde de anumiti factori precum starea generala de sanatate, varsta si preexistenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile desfasurate de specialistii in domeniu nu au putut sa releve o doza zilnica sigura pentru organismul uman.