Catina alba


Autor: george

Alte denumiri ale catinei albe:Hippophae rhamnoides
Ce este catina alba?

Catina alba este o planta ale carei fruze, flori si fructe sunt folosite pentru pregatirea anumitor medicamente.

Nu exista date suficiente care sa ateste eficienta catinei albe in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • artrita, ulcer stomacal si intestinal, raceli, guta, hipertensiune arteriala, valori mari ale colesterolului, tulburari de vedere, efectele imbatranirii, tuse, astm, angina, cancer, arsuri stomacale, arsuri solare, rani, ulcer de presiune, arsuri, taieturi, acnee, piele uscata sau eczeme.

Care este modul de actiune al catinei albe ?

Catina alba contine vitaminele A, B1, B2, B6 si C, alaturi de alte ingrediente active. Toate aceste componente ajuta la ameliorarea simptomelor specifice ulcerelor stomacale si intestinale, precum si a arsurilor stomacale.

Precautii in ceea ce priveste catina alba

Consumate ca hrana, sub forma de gem, placinta sau bauturi, fructele de catina alba nu prezinta riscuri asupra organismului. De asemenea, studiile de specialitate au demonstrat faptul ca aceasta planta poate fi folosita in siguranta, in scopuri medicale pentru o perioada de pana la 90 de zile.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite catina alba:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirurgicala, intrucat catina alba creste riscul de aparitie a hemoragiilor.

Interactiunea cu alte medicamente

  • Medicamente care incetinesc procesul de coagulare a sangelui (medicamente anticoagulante/ medicamente antitrombocite)

Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda multa atentie in privinta acestei combinatii.

Catina alba detine capacitatea de a incetini procesul de coagulare a sangelui, actiune similara acestui tip de medicamente. In consecinta, este recomandat sa evitati administrarea simultana a acestor 2 feluri de tratament, in caz contrar existand riscul de aparitie a vanatailor sau chiar hemoragiilor.

Anumite medicamente de acest tip contin aspirina, clopidogrel, diclofenac, ibuprofen, naproxen, dalteparina, enoxaparina, heparina, warfarina, etc.

Doze recomandate

Doza optima de catina alba depinde de anumiti factori precum varsta sau starea generala de sanatate a persoanei in cauza. De asemenea, medicii specialisti nu au reusit stabilirea unei doze zilnice, sigure pentru organismul uman.