Allii cepae bulbus sau Allium cepa.
Ceapa este o planta ai carei bulbi sunt folositi pentru pregatirea unor produse medicamentoase.Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta cepei in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:
Ceapa are capacitatea de a reduce nivelul de colesterol din organism, unul dintre principalii factori care determina rigidizarea arterelor (ateroscleroza). De asemenea, ceapa amelioreaza manifestarile pulmonare asociate astmului.
Administrata in cantitati folosite pentru pregatirea hranei, ceapa nu prezinta riscuri severe asupra organismului uman. In plus, utilizata in scopuri terapeutice, in cantitati mari, de pana la 35mg din ingredientul activ - difenilamina- ceapa este sigura pentru majoritatea oamenilor.
ATENTIE: Ceapa are capacitatea de a scadea nivelul de zahar din sange, motiv pentru care este recomandata efectuarea regulata a unei analize a sangelui.
Femeile insarcinate sau cele care alapteaza trebuie sa evite consumul unei cantitati de ceapa mai mare decat cea utilizata in scopuri culinare.
1. Aspirina
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in privinta acestei combinatii.
Anumite persoane sunt alergice la ceapa. Medicii specialisti considera ca aspirina are capacitatea de a creste gradul de sensibilitate la ceapa. Astfel, desi acest fenomen s-a manifestat la un singur pacient alergic la aspirina este recomandat sa evitati administrarea simulatana a celor 2 forme de tratament.
2. Litiu
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in privinta acestei combinatii.
Ceapa detine efecte diuretice asupra organismului. In consecinta, exista riscul ca organismul sa nu mai poata elimina in mod eficient litiul din organism, fapt ce poate duce la aparitia unor efecte secundare severe. Pentru a preveni aceasta situatie este necesar sa va adresati medicului specialist, iar daca este cazul doza de litiu va fi modificata.
3. Medicamente antidiabetice
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Ceapa are capacitatea de a scadea nivelul de zahar din sange, efect similar medicamentelor antidiabetice. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate duce la scaderea nivelului de zahar din sange mult sub nivelul normal, conditie medicala ce poarta denumirea de hipoglicemie.Anumite medicamente de acest gen contin glimepirid, gliburid, insulina, pioglitazon, rosiglitazona, clorpropamid, glipizid, tolbutamid, etc.
4. Medicamente care incetinesc procesul de coagulare a sangelui (medicamente anticoagulante/ medicamente antitrombocite)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda multa atentie in privinta acestei combinatii.
Ceapa detine capacitatea de a incetini procesul de coagulare a sangelui, actiune similara acestui tip de medicamente. In consecinta, este recomandat sa evitati administrarea simultana a acestor 2 feluri de tratament, in caz contrar existand riscul de aparitie a vanatailor sau chiar hemoragiilor.Anumite medicamente de acest tip contin aspirina, clopidogrel, diclofenac, ibuprofen, naproxen, dalteparina, enoxaparina, heparina, warfarina, etc.
Stabilirea dozei de ceapa, optima pentru fiecare persoana depinde de anumiti factori precum varsta, stare generala de sanatate si existenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile de specialitate nu au putut releva o doza zilnica sigura pentru organism. In plus, trebuie sa tineti cont de faptul ca in cazul tratamentelor pe baza de plante medicinale, respectarea cu strictele a dozelor recomandate este vitala.