Cervana


Alte denumiri cunoscute ale cervanei sunt Lycopi Herba, Lycopus europaeus, Lycopus americanus, Lycopus virginicus sau Lycopus europea.

Ce este cervana ?

Cervana este o planta ale carei componente, cu exceptia radacinii, sunt folosite pentru prepararea unor produse medicamentoase. La momentul actual nu sunt disponibile suficiente informatii care pot atesta eficienta cervanei in cadrul terapiilor pentru unele conditii medicale precum sindromul premenstrual (SPM), starile de nervozitate, insomniile, hemoragiile, hipertiroidismul sau durerile din piept.

Care este modul de actiune al cervanei ?

Unele substante care intra in componenta cervanei au capacitatea de a scadea cantitatea hormonului tiroidian din organism, precum si a prolactinei, fapt care determina ameliorarea durerilor din piept.

Precautii in ceea ce priveste administrarea cervanei

Pentru majoritatea persoanelor cervana nu implica riscuri majore asupra organismului, insa, cu toate acestea, medicii sustin ca nu se recomanda ca afectiunile tirodiene sa fie tratate fara consimtamantul unui medic specialist din cauza riscului mare de aparitie a unor complicatii. Mai presus decat atat, intreruperea brusca a tratamentului  bazat pe cervana determina cresterea nivelului de hormon tiroidian si de prolactina, inducand simptome fizice severe.

Cervana are capacitatea de scadere a nivelului de zahar din sange, motiv pentru care persoanele diagnosticate cu diabet trebuie sa fie extrem de precaute si sa efectueze regulat analize de sange. In conditiile in care se resimt manifestari simptomatologice specifice scaderii importante a nivelului de zahar din sange, fenomen cunoscut sub denumirea de hipoglicemie, doza medicamentelor antidiabetice se poate ajusta.

Categoriile de persoane care trebuie sa evite administrarea cervanei sunt femeile insarcinate, femeile care alapteaza, persoanele diagnosticate cu afectiuni tiroidiene precum glanda tiroida marita, hipofunctia tiroidiana si persoanele care urmeaza forme de tratament pentru aceste conditii medicale. De asemenea, in randul categoriilor de persoane ce trebuie sa evite administrarea cervanei se numara si persoanele care in urmatoarele paisprezece zile vor suferi interventii chirurgicale.

Doze recomandate de cervana

Stabilirea dozei optime de cervana, potrivita pentru fiecare persoana in parte este dependenta de anumiti factori precum starea generala de sanatate, varsta si preexistenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile de specialitate nu au putut sa releve o doza zilnica sigura pentru organismul uman. In plus, trebuie sa se tina cont de faptul ca in cazul tratamentelor bazate pe plante medicinale, respectarea stricta a dozelor recomandate este esentiala.