Chimen


Autor: george
Imagini

Alte denumiri ale chimenului

Carum carvi

Ce este chimenul?

Chimenul este o planta din ale carei fructe, seminte si ulei sunt pregtite unele produse medicametoase.

Chimenul este eficient pentru:

  • dispepsie, caz in care va fi administrat in combinatie cu alte plante.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta chimenului in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • indigestie, cresterea poftei de mancare, stimularea producerii de acid gastric, constipatie, gaze ( flatulenta), balonari, spasme stomacale si intestinale, infectii, inducerea mestruatiei, ameliorarea crampelor musculare, stimularea producerii de lapte matern, imbunatatirea circulatiei sanguine.

Care este modul de actiune al chimenului?

Uleiul de chimen si-a dovedit eficienta in ceea ce priveste ameliorarea spasmelor stomacale si intestinale.

Precautii in ceea ce priveste chimenul

Pentru majoritatea oamenilor chimenul nu prezinta riscuri majore. In cazul in care uleiul de chimen este folosit in combinatie cu ulei de menta, exista riscul de aparitie a arsurilor stomacale si a senzatiei de voma. La persoanele sensibile, uleiul de chimen duce la aparitia iritatiilor cutanate, daca este aplicat direct la nivelul pielii.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite chimenul:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirurgicala.

Interactiunea cu alte medicamente

  • Medicamente antidiabetice

Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Chimenul are capacitatea de a scadea nivelul de zahar din sange, efect similar medicamentelor antidiabetice. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate duce la scaderea nivelului de zahar din sange mult sub nivelul normal, conditie medicala ce poarta denumirea de hipoglicemie.

Anumite medicamente de acest gen contin glimepirid, gliburid, insulina, pioglitazon, rosiglitazona, clorpropamid, glipizid, tolbutamid, etc.

Inainte de a incepe tratamentul pe baza de chimen informati medicul specialist cu privire la orice tratament pe care il urmati, indiferent daca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete.

Doze recomandate

Administrarea chimenului se face pe cale orala, dupa cum urmeaza:
Pentru arsuri stomacale: 50-100mg de ulei de chimen in combinatie cu ulei de menta, in fiecare zi. Deasemenea pentru aceasta conditie medicala s-a folosit o combinatie de chimen si alte plante, administrate in doze de 1ml de 3 ori pe zi.