Chimenul dulce


Autor: george

Alte denumiri ale chimenului dulce

Anethum Foeniculum, Anethum piperitum, ulei esential de chimen dulce, ulei de chimen dulce, seminte de chimen dulce, Foeniculi Antheroleum, Foeniculum Capillaceum, Foeniculum Officinale, Foeniculum piperitum, Foeniculum Vulgare sau chimen salbatic.

Ce este chimenul dulce ?

Chimenul dulce este o planta aromata ale carei seminte coapte si uscate, precum si ulei sunt folosite pentru fabricarea unor produse medicamentoase.

Chimenul dulce este eficient pentru:

  • ameliorarea colicilor la sugari.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta chimenului dulce in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • dispepsie si indigestii, inflamatia cailor aeriene, bronsita, tuse, spasme stomacale si intestinale blande, flatulenta, balonare, infectii ale tractului respirator superior.

Care este modul de actiune al chimenului dulce ?

Chimenul dulce relaxeaza colonul si reduce secretiile de la nivelul tractului respirator.

Precautii in ceea ce priveste chimenul dulce

Administrat pentru perioade scurte de timp chimenul dulce nu prezinta riscuri majore asupra organismului.In anumite cazuri chimenul dulce poate provoca aparitia reactiilor alergice la nivelul pielii. Astfel, persoanele care in mod normal sunt alergice la telina, morcov sau pelin negru prezinta un grad de risc mai mare de a dezvolta alergii la chimenul dulce. De asemenea, aceasta planta potenteaza sensibilitatea pielii la razele solare, motiv pentru care posibilitatea aparitiei arsurilor solare este mai mare.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite chimenul dulce:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele alergice la telina, morcov, pelin negru si alte plante din familia Apinaceae;
  • persoanele care sufera de cancer mamar, cancer uterin, cancer ovarian, endometrioza si uter fibroid.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Anticonceptionale orale
Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti va sfatuiesc sa fiti foarte atenti.
Anumite anticonceptionale contin estrogen. Chimenul dulce poate induce la randul sau efecte similare estrogenului, insa intensitatea acestora este mai mica decat in cazul pastilelor contraceptive. In consecinta, medicii specialisti avertizeaza in privinta faptului ca aceasta planta poate scadea eficacitatea pastilelor anticonceptionale.Anumite anticonceptionale includ etinil estradiol, levonorgestrel, etinil estradiol si noretindrone, etc.

2. Ciprofloxacin
Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti va sfatuiesc sa fiti foarte atenti.
Ciprofloxacinul este un antibiotic. Chimenul dulce are capacitatea de a scadea gradul de absorbtie al acestui antibiotic la nivelul organismului, scazandu-i in acest fel eficienta. Pentru a evita interactiunea dintre cele 2 forme de tratament administrati chimenul dulce la cel putin 1 ora dupa administrarea ciprofloxacinului.

3. Medicamente pe baza de estrogen
Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti va sfatuiesc sa fiti foarte atenti.
Chimenul dulce poate induce efecte similare estrogenului asupra organismului, insa intensitatea acestora este mai mica decat in cazul medicamentelor pe baza de estrogen. In consecinta, medicii specialisti avertizeaza in privinta faptului ca aceasta planta poate scadea eficacitatea pastilelor anticonceptionale.Anumite medicamente pe baza de estrogen includ estrogen conjugati, etinilestradiol, estradiol, etc.

4. Tamoxifen
Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti va sfatuiesc sa fiti foarte atenti.
Anumite tipuri de cancer pot fi influentate de nivelul hormonal din organism. Astfel, acele tipuri de cancer care prezinta sensibilitate la estrogen sunt conditii medicale influentate de nivelul acestui hormon din organism. Tamoxifenul este administrat in vederea tratarii si prevenirii acestor tipuri de cancer. Chimenul dulce poate afecta eficienta acestui produs medicamentos, motiv pentru care se recomanda evitarea administrarii simultane.

Doze recomandate

  • Pentru colici la sugari: administrarea unui produs pe baza mai multor ingrediente, continand 164 mg de chimen dulce, 97 mg de balsam de lamaie si 178 mg musetel german, de 2 ori pe zi timp de 1 saptamana.