Cimbrul


Autor: george

Alte denumiri ale cimbrului

Cimbru comun, cimbru de gradina, cimbru frantuzesc, ulei de cimbru, cimbru spaniol, ulei esential de cimbru, Thymi Aetheroleum, Thymus vulgaris sau ulei de cimbru alb.

Ce este cimbrul ?

Cimbru este o planta aromata ale carei flori, frunze si ulei sunt folosite in scopuri terapeutice.

Nu exista date suficiente care sa ateste eficienta cimbrului in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • bronsita (in combinatie cu ciubotica cucului), caderea parului (alopecia areata), imbunatatirea tulburarilor locomotorii la copii (in combinatie cu alte forme de tratament), colice, infectii auriculare, amigdalita, respiratie urat mirositoare, inflamatii la nivelul plamanilor si al gurii.

Care este modul de actiune al cimbrului ?

Cimbrul contine anumite substante chimice care pot ameliora infectiile bacteriene si pe cele fungice, precum si iritatiile minore. De asemenea, aceasta planta poate ameliora spasmele musculare usoare, asa cum este tusea.

Precautii in ceea ce priveste cimbrul

Consumat in cantitati folosite pentru mancare, sau administrat ca forma de tratament pentru perioade scurte de timp, cimbrul nu prezinta riscuri asupra sanatatii organismului. Cu toate acestea, exista situatii in care aceasta planta duce la dezvoltarea dispepsiei, afectiune manifestata la nivelul stomacului. De asemenea, cu toate ca uleiul de cimbru poate fi folosit in siguranta pentru uz local, exista persoane care se pot confrunta cu alergii si iritatii la nivelul pielii.

Umatoarele persoane trebuie sa evite cimbrul:

  • femeile insarcinate si cele care alapteaza;
  • persoanele alergice la oregano, intrucat acestea pot prezenta reactii alergice si la cimbru;
  • persoanele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirurgicala. Cimbrul creste riscul de aparitie a hemoragiilor.

Interactiunea cu alte medicamente

  • Medicamente care incetinesc procesul de coagulare a sangelui (medicamente anticoagulante/ medicamente antitrombocite)

Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda multa atentie in privinta acestei combinatii.

Cimbrul detine capacitatea de a incetini procesul de coagulare a sangelui, actiune similara acestui tip de medicamente. In consecinta, este recomandat sa evitati administrarea simultana a acestor 2 feluri de tratament, in caz contrar existand riscul de aparitie a vanatailor sau chiar hemoragiilor.

Anumite medicamente de acest tip contin aspirina, clopidogrel, diclofenac, ibuprofen, naproxen, dalteparina, enoxaparina, heparina, warfarina, etc.

Doze recomandate

Doza optima de cimbru depinde de anumiti factori precum varsta sau starea generala de sanatate a persoanei in cauza. De asemenea, medicii specialisti nu au reusit stabilirea unei doze zilnice, sigure pentru organismul uman.