Cinchona


Autor: george

Alte denumiri ale cinchonei

Cinchona calisaya, cinchona carabanyensis, cinchona officinalis sau cinchona pubescens.

Ce este cinchona ?

Cinchona este un arbore din a carui coaja sunt fabricate unele produse medicamentoase.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta cinchonei in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • hemoroizi, varicoza venoasa, raceala, crampe la nivelul picioarelor, gripa, malarie, febra, cancer, afectiuni la nivelul cavitatii bucale si a gatului, splina marita, crampe musculare, pierderea poftei de mancare si disconfort stomacal manifestat prin flatulenta si senzatie de satietate.

​Care este modul de actiune al cinchonei ?

Coaja copacului cinchona stimuleaza producerea salivei (salivatie) si a sucului gastric.

Precautii in ceea ce priveste cinchona

Pentru majoritatea oamenilor coaja copacului cinchona nu prezinta riscuri majore asupra organismului. Administrata, insa, in cantitanti mari cinchona nu este sigura pentru organismul uman, putand chiar sa duca la decesul pacientului. Simptomatologia supradozei de cinchona include manifestari precum tinitus (tiuit continuu in urechi), dureri de cap, stare de voma, diaree si tulburari de vedere, alaturi de hemoragie si reactii alergice inclusiv frisoane si febra.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite cinchona:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele diagnosticate cu ulcer stomacal (ulcer gastric) sau ulcer intestinal (ulcer duodenal);
  • persoanele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirurgicala. Cinchona poate creste riscul de aparitie a hemoragiilo

Interactiunea cu alte medicamente

1. Quinidina

Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Cinchona contine quinidina. Astfel, administrarea quinidinei impreuna cu chinchona poate creste efectele si efectele secundare ale acestui medicament.

2. Quinina
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Cinchona contine quinina. Astfel, administrarea quininei impreuna cu chinchona poate creste efectele si efectele secundare ale acestui medicament.

3. Carbamazepina
Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti va sfatuiesc sa fiti foarte atenti.
Organismul metabolizeaza carbamazepina pentru a o elimina, chichona contine quinina substanta care scade timpul de desfasurare al acestui proces. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament scade eficienta carbamazepinei.

4. Medicamente care incetinesc procesul de coagulare a sangelui (medicamente anticoagulante sau medicamente-antitrombocite)
Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti va sfatuiesc sa fiti foarte atenti.
Dozele mari de cinchona pot sa incetineasca procesul de coagulare a sangelui. Astfel, administrarea unui tratament pe baza de cinchona in acelasi timp cu medicamente anticoagulante poate duce la aparitia vanatailor sau chiar a hemoragiilor.Anumite medicamente care incetinesc procesul de coagulare a sangelui contin aspirina, clopidogrel, diclofenac, ibuprofen, naproxen, dalteparin, enoxaparin, heparina, warfarina, etc.

5. Fenobarbital
Grad de interactiune:Chinchona contine quinina, substanta care duce la cresterea cantitatii de fenobarbital din organism. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate duce la intensificarea efectelor si a efectelor secundare ale fenobarbitalului.

6. Antacizi
Grad de interactiune: minor, motiv pentru care este recomandata multa precautie in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Antacizii sunt medicamente folosite pentru scaderea gradului de aciditate stomacala. Pe de alta parte cinchona are capacitatea de a creste nivelul de acid gastric, scazand in acest fel eficienta antacizilor.Anumite medicamente de acest gen contin carbonat de calciu, dihidroxialuminiu carbonat de sodiu, magaldrat, sulfat de magneziu, hidroxid de aluminiu, etc.

7. Medicamente care scad aciditatea stomacala (blocante de H2)
Grad de interactiune: minor, motiv pentru care este recomandata multa precautie in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Cinchona creste nivelul acidului gastric. In aceste conditii exista riscul ca eficacitatea blocantelor de H2 sa fie estompata.Anumite medicamente de acest gen contin cimetidina, ranitidina, nizatidina, famotidina, etc.

8. Medicamente care scad nivelul de aciditate stomacala (inhibitori de pompa de protoni)
Grad de interactiune: minor, motiv pentru care este recomandata multa precautie in ceea ce priveste aceasta combinatie.Cinchona creste nivelul de aciditate stomacala. In aceste conditii exista riscul ca eficacitatea inhibitorilor de pompa de portoni sa fie estompata.Anumite medicamente de acest gen contin omeprazol, lansoprazol, rabeprazol, pantoprazol, esomeprazol, etc.

Doze recomandate

Stabilirea dozei de cinchona, optima pentru fiecare persoana depinde de anumiti factori precum varsta, stare generala de sanatate si existenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile de specialitate nu au putut releva o doza zilnica sigura pentru organism. In plus, trebuie sa tineti cont de faptul ca in cazul tratamentelor pe baza de plante medicinale, respectarea cu strictele a dozelor recomandate este vitala.