Coacazele


Autor: george

Alte denumiri ale coacazelor

Extract de coacaze, suc de coacaze, concentrat de coacaze, Vaccinium Macrocarpon, Oxycoccus Macrocarpos, Vaccinium oxycoccos, Oxycoccus Hagerupii, Oxycoccus Microcarpus, Oxycoccus Palustris, Oxycoccus Quadripetalus, Vaccinium Hagerupii, Vaccinium Microcarpum sau Vaccinium Palustre.

Ce sunt coacazele ?

Coacazele sunt niste fructe folosite pentru pregatirea unor produse medicamentoase.

Coacazele sunt eficiente pentru:

  • prevenirea infectiilor tractului urinar.

Coacazele sunt ineficiente pentru:

  • tratarea diabetului de tip 2.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta coacazelor in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • vindecarea leziunilor pielii, pleurezie, cancer, sindrom de oboseala cronica, reducerea mirosului urinei.

Care este modul de actiune a coacazelor ?

Coacazele contin anumite substante medicale ce au capacitatea de a preveni dezvoltarea excesiva a bacteriilor la nivelul tractului urinar.

Precautii in ceea ce priveste coacazele

Pentru majoritatea persoanelor coacazele nu prezinta riscuri asupra organismului, insa consumat in cantitati mari sucul pregatit din aceste fructe poate cauza efecte secundare precum forme minore de dispepsie si diaree. De asemenea, administrarea unei cantitati mai mari de 1l de suc de coacaze pentru perioade lungi de timp creste riscul de aparitie a calculilor renali (pietre la rinichi).Anumite tipuri de suc de coacaze sunt indulcite prin adaugarea unor doze mari de zahar. In consecinta persoanele diagnosticate cu diabet trebuie sa se asigure ca produsele achizitionate contin indulcitori artificiali.

Coacazele si sucul de coacaze este sigur pentru femeile insarcinate sau cele care alapteaza. Cu toate acestea evitati produsele dietetice pe baza de coacaze, intrucat studiile de specialitate nu au stabilit pana la acest moment daca sunt sigure pentru perioada sarcinii sau perioada de alaptare.Coacazele contin cantitati importante de acid salicilic, ce detine efecte similare aspirinei. Astfel, persoanele alergice la aspirina trebuie sa evite cantitatile mari de suc de coacaze.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Warfarina
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Warfarina are capacitatea de a incetini procesul de coagulare a sangelui. Coacazele cresc riscul de formare a vanatailor si cheagurilor de sange. In aceste conditii este recomandat sa efectuati in mod constant o analiza a sangelui, iar daca este cazul medicul specialist va dispune modificarea dozei de warfarina.

2. Medicamente metabolizate de ficat (citocromul P450 2C9 (substrat CYP2C9)
Grad de interactiune: minor, motiv pentru care se recomanta precautie in privinta acestei combinatii.
Anumite produse medicamentoase sunt metabolizate la nivelul ficatului. Coacazele detin capacitatea de a scadea timpul in care aceste substante sunt procesate. In acelasi timp exista posibilitatea ca acest fruct sa intensifice efectele si efectele secundare ale anumitor medicamente de acest fel. Se recomanda consultarea medicului specialist inainte de a incepe un tratament pe baza de medicamente metabolizate de ficat.Anumite medicamente de acest gen contin diclofenac, ibuprofen, meloxicam, piroxicam, celecoxib, amitriptilina, warfarina, glipizid, losartan, zileuton, fluvastatin, irbesartan, fenitoin, tamoxifen, tolbutamid, torsemid, etc.

Doze recomandate

Administrarea coacazelor se face pe cale orala, dupa cum urmeaza:

  1. Pentru prevenirea infectiilor tractului urinar: 30-300 ml in fiecare zi. Desi aceasta cantitate a dat rezultate favorabile, doza zilnica recomandata nu a fost stabilita pana la momentul actual.
  2. Prevenirea infectiilor tractului urinar la copii: 15ml/kg de concentrat cu 30% coacaze.
  3. Pentru dezodorizarea urinei la pacientii cu incontinenta urinara: 30-180 ml de suc de coacaze in fiecare zi.
  4. Pentru diabet de tip 2: 6 capsule (echivalentul a 240 ml de cocktail cu suc de coacaze) in fiecare zi timp de 12 zile. Capsulele sunt de cele mai multe ori administrate in doze de 300-400 mg de 2 ori pe zi.

Pentru pregatirea unui litru de suc de coacaze, sunt folosite aproximativ 1500 g de fructe proaspete. Cocktailul de suc de coacaze contine aproximativ 26-30% de suc pur de coacaze indulcit cu fructoza si indulcitor artificial.