Coacazul rosu


Autor: george

Coacazul este un arbust cu inaltimea de 1-1.5m, utilizat atat in scopuri culinare cat si terapeutice. Din aceasta familie de arbusti fac parte coacazul rosu, coacazul negru si agrisul. Atentie insa intrucat vita de vie (Vitis vinifera) nu face parte din aceasta familie.

Coacazul rosu, cu un gust putin mai acru decat cel negru, este extrem de aromat motiv pentru care fructele acestui arbust sunt folosite la pregatirea gemurilor si a jeleurilor. Pentru a fi cultivat coacazul rosu are nevoie de un climat rece.

Efectele coacazului rosu asupra organismului

Coacazul rosu este extrem de bogat in vitamina C, fier, potasiu si fibre, toate acestea ajutand procesul de digestie, dar mai ales sistemul imunitar. In plus, jeleul pregatit din coacaze rosii este eficient pentru tratarea arsurilor minore, ca urmare a efectelor sale antiseptice.

Coacazul rosu si-a dovedit eficienta in ceea ce priveste mentinerea nivelului optim de eletroliti din organism. De asemenea, ca urmare a culorii sale rosii, acest tip de coacaz este bogat in antocianina si proantocianina. Antocianina este un antioxidant ce are capacitatea de a combate radicalii liberi din organism. Pe de alta parte proantocianina este o substanta fara culoare ce poate fi transformata cu usurinta in antocianina.

Coacazul rosu este eficient pentru tratarea urmatoarelor conditii medicale:

  • diabet;
  • afectiuni cardiace;
  • efectele imbatranirii organismului;
  • ameliorarea febrei;
  • reducerea transpiratiei abundente;
  • reducerea abundentei fluxului menstrual;
  • cresterea poftei de mancare;
  • detoxifierea sangelui;
  • imbunatatirea sistemului digestiv (coacazul rosu detine usoare efecte laxative).

Ceaiul pregatit din frunze uscate de coacaz rosu si-au dovedit eficienta in ceea ce priveste ameliorarea simptomelor specifice gutei si reumatismului. De asemenea, acest ceai poate fi folosit sub forma de comprese pentru ranile si leziunile severe, cu un proces indelungat de vindecare sau sub forma de gargara pentru infectii ale cavitatii bucale.