Coada-calului


Autor: george

Alte denumiri ale cozii-calului

Equiseti Herba, Equisetum, Equisetum arvense, Equisetum hyemale, Equisetum telmateia, coada-calului de camp.

Ce este coada-calului?

Coada-calului este o plante ale carei parti (cu exceptia radacinii) sunt folosite pentru pregatirea unor medicamente.

Nu exista date suficiente care sa ateste eficienta cozii-calului in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • pietre la rinichi sau vezica urinara, scaderea in greutate, caderea parului, guta, degeraturi, sangerari menstruale abundente, retentie de lichide, infectii ale tractului urinar, incontinenta si vindecarea ranilor (caz in care se aplica local).

Care este modul de actiune al cozii-calului ?

Coada-calului contine anumite substante chimice care au efect antioxidant si antiinflamator asupra organismului. In plus, plantele din aceasta familia actioneaza asemeni medicamentelor diuretice, crescand cantitatea de urina eliminata zilnic (cu toate acestea studiile de specialitate nu au reusit pana la momentul actual sa stabileasca ce anume din compozitia acestei plante are efect diuretic asupra organismului).

Precautii in ceea ce priveste coada-calului

Coada-calului contine o substanta numita tiaminaza, ce are capacitatea de a descompune tiamina (vitamina B1). Astfel, cu toate ca unele produse pe baza de coada-calului specifica faptul ca nu contin tiaminaza, studiile de specialitate nu au putut stabili pana in prezent daca aceste produse sunt sigure pentru organism.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite coada-calului:

  • femeile insarcinate si cele care alapteaza;
  • persoanele care sufera de carenta de tiamina (vitamina B1);
  • persoanele diagnosticate cu diabet, afectiuni ale inimii si afectiuni renale.

Interactiunea cu alte medicamente

  • Litiu

Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in privinta acestei combinatii.

Coada-calului detine efecte diuretice asupra organismului. In consecinta, exista riscul ca organismul sa nu mai poata elimina in mod eficient litiul, fapt ce poate duce la aparitia unor efecte secundare severe. Pentru a preveni aceasta situatie este necesar sa va adresati medicului specialist, iar daca este cazul doza de litiu va fi modificata.

Doze recomandate

Stabilirea dozei de coada-calului optima pentru fiecare persoana depinde de anumiti factori precum varsta, stare generala de sanatate si existenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile de specialitate nu au putut releva o doza zilnica sigura pentru organism.