Coada-soricelului


Autor: george

Alte denumiri ale cozii-soricelului

Achillea, Achillea borealis, Achillea lanulosa, Achillea magna, Achillea millefolium si ulei esential de coada soricelului.

Ce este coada-soricelului ?

Coada-soricelului este o planta ale carei parti (cu exceptia radacinii) sunt folosite pentru fabricarea anumitor produse medicamentoase.

Nu exista date suficiente care sa ateste eficienta cozii-soricelului in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • febra, raceala, alergii de primavara, diaree, tulburari stomacale, balonari, flatulenta sau dureri de dinti.

Care este modul de actiune al cozii-soricelului ?

Coada-soricelului contine anumite substante chimice care actioneaza asupra tensiunii arteriale si detin efecte antiinflamatorii asupra organismului.

Precautii in ceea ce priveste coada-soricelului

Desi in general coada-soricelului nu prezinta riscuri majore asupra sanatatii organismului, exista cazuri in care aceasta planta poate duce la aparitia starilor de somnolenta si la cresterea numarului de mictiuni zilnice (efect diuretic). In ceea ce priveste contactul direct cu pielea, coada-soricelului creste riscul de aparitie a iritatiilor cutanate.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite coada-soricelului:

  • femeile insarcinate si cele care alapteaza;
  • persoanele alergice la rugina (Senecio jacobala), crizanteme, galbinele si si margarete;
  • persoanele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirurgicala. Coada-soricelului creste riscul de aparitie a hemoragiilor.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Litiu

Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in privinta acestei combinatii. Coada-soricelului detine efecte diuretice asupra organismului. In consecinta, exista riscul ca organismul sa nu mai poata elimina in mod eficient litiul din organism, fapt ce poate duce la aparitia unor efecte secundare severe. Pentru a preveni aceasta situatie este necesar sa va adresati medicului specialist, iar daca este cazul doza de litiu va fi modificata.

2. Medicamente care incetinesc procesul de coagulare a sangelui (medicamente anticoagulante sau medicamente-antitrombocite)

Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti va sfatuiesc sa fiti foarte atenti.

Dozele mari de coada-soricelului pot sa incetineasca procesul de coagulare a sangelui. Astfel, administrarea unui tratament pe baza de coada-soricelului in acelasi timp cu medicamente anticoagulante poate duce la aparitia vanatailor sau chiar a hemoragiilor.

Anumite medicamente care incetinesc procesul de coagulare a sangelui contin aspirina, clopidogrel, diclofenac, ibuprofen, naproxen, dalteparin, enoxaparin, heparina, warfarina, etc.

3. Sedative (barbiturati)

Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in privinta acestei combinatii.
Coada-soricelului cauzeaza stare de somnolenta, efect similar sedativelor. Astfel, administrarea simultana a celor 2 tipuri de medicamente poate duce la cresterea excesiva a starii de somnolenta.

4. Antacizi

Grad de interactiune: minor, motiv pentru care este recomandata multa precautie in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Antacizii sunt medicamente folosite pentru scaderea gradului de aciditate stomacala. Pe de alta parte coada-soricelului are capacitatea de a creste nivelul de acid gastric, scazand in acest fel eficienta antacizilor.

Anumite medicamente de acest gen contin carbonat de calciu, dihidroxialuminiu carbonat de sodiu, magaldrat, sulfat de magneziu, hidroxid de aluminiu, etc.

5. Medicamente care scad aciditatea stomacala (blocante de H2)

Grad de interactiune: minor, motiv pentru care este recomandata multa precautie in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Coada-soricelului creste nivelul acidului gastric. In aceste conditii exista riscul ca eficacitatea blocantelor de H2 sa fie estompata.
Anumite medicamente de acest gen contin cimetidina, ranitidina, nizatidina, famotidina, etc.

6. Medicamente care scad nivelul de aciditate stomacala (inhibitori de pompa de protoni)

Grad de interactiune: minor, motiv pentru care este recomandata multa precautie in ceea ce priveste aceasta combinatie.

Coada-soricelului creste nivelul de aciditate stomacala. In aceste conditii exista riscul ca eficacitatea inhibitorilor de pompa de portoni sa fie estompata.

Anumite medicamente de acest gen contin omeprazol, lansoprazol, rabeprazol, pantoprazol, esomeprazol, etc.

Doze recomandate

Stabilirea dozei de coada-soricelului optima pentru fiecare persoana depinde de anumiti factori precum varsta, stare generala de sanatate si existenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile de specialitate nu au putut releva o doza zilnica sigura pentru organism.