Crusinul


Autor: george

Alte denumiri ale crusinului

Frangula Alnus, Frangulae Cortex sauRhamnus Frangula.

Ce este crusinul ?

Crusinul este un arbust, a carei scorta este folosita pentru fabricarea unor produse medicamentoase.

Crusinul este eficient pentru:

  • tratarea constipatiei.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta crusinului in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • tratarea cancerului.

Care este modul de actiune al crusinului ?

Coaja de crusin contine anumite substante chimice care actioneaza asemeni unui laxativ asupra organismului, stimuland functionarea intestinelor.

Precautii in ceea ce priveste crusinul

Administrat pentru perioade de pana la 8 zile, crusinul nu prezinta riscuri majore asupra organismului. In cazul in care tratamentul depaseste aceasta perioada exista riscul de scadere a nivelului de potasiu din organism precum si de aparitie a unor afectiuni ale inimii, slabirea sistemului muscular si tulburari ale sangelui, inclusiv prezenta sangelui in urina. Anumite persoane sufera de crampe musculare severe in urma administrarii unui tratament pe baza de crusin.

Atentie intrucat coaja proaspata de crusin cauzeaza varsaturi severe. In consecinta, asigurati-va ca produsul pe care il achizitionati este mai batran de 1 an si a fost pregatit prin procesul de incalzire. Deasemenea, coaja de crusin este contraindicata copiilor cu varsta mai mica de 12 ani.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite crusinul:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele diagnosticate cu blocaj intestinal, tulburari intestinale (apendicita, boala Crohn, sindrom de intestin iritabil sau colita ulcerativa).
  • perosoanele care se confrunta cu dureri de stomac.
  • persoanele care se confrunta cu diaree.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Digoxin
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Crusinul actioneaza intr-un mod similar laxativelor stimulante, scazand nivelul de potasiu din organism. Acest fenomen, creste la randul sau riscul de manifestare a efectelor secundare specifice digoxinului.

2. Medicamente pentru inflamatii (corticosteroizi)
Grad de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Anumite medicamente pentru reducerea inflamatiilor pot cauza scaderea nivelului de potasiu din organism. La randul sau crusinul actioneaza asemeni unui laxativ stimulant, scazand potasiul din organism. In consecinta, administrarea simultana a celor 2 tipuri de tratament poate scadea aceasta substanta mult peste nivelul normal.

Corticosteroizii pot contine dexametazon, hidrocortizon, metilprednisolon, prednison, etc.

3. Medicamente administrate pe cale orala
Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie
Administrat pe cale orala, crusinul detine efecte laxative, afectand in acest fel gradul de absorbtie al altor medicamente, precum si eficacitatea acestora.

4. Laxative stimulante
Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Administrat pe cale orala, crusinul actioneaza asupra organismului la fel ca si laxativele stimulante, favorizand procesul de digestie. Astfel, impreuna crusinul si laxativele stimulante, pot duce la deshidratarea organismului si scaderea nivelului de minerale.

Anumite laxative stimulante contin bisacodil, crusin, ulei de castor, senna, etc.

5. Warfarina
Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Avand in vedere efectul laxativ al crusinului, riscul de aparitie a diareei este crescut. Aceasta conditie medicala poate creste efectele warfarinei asupra organismului si implicit riscul de dezvoltare a hemoragiilor.

6. Medicamente diuretice
Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Daca este administrat pe cale orala crusinul detine proprietati laxative, fapt ce poate scadea nivelul de potasiu din organism. La randul lor, pastilele diuretice detin acelasi efect asupra organismului, motiv pentru care este contraindicata administrarea simultana a celor 2 forme de tratament.

Medicamentele diuretice care scad nivelul de potasiu contin clorotiazida, clortalidon, furosemid, hidroclorotiazida, etc.

Doze recomandate

Crusinul de administreaza pe cale orala, dupa cum urmeaza:

  • Pentru constipatie: administrarea a 0.5-2.5 g de coaja de crusin uscata (administrati doar o cantitate necesara reglarii procesului de defecatie). Crusinul poate fi gasit pe piata si sub forma de ceai, caz in care este necesar sa amestecati 2 g din aceasta planta in 150 ml de apa fiarta. Acoperiti vasul cu un capac timp de 5-10 minute, apoi strecurati ceaiul. De asemenea, puteti achizitiona extract lichid de crusin (1:1 in 25% alcool). In aceasta situatie trebuie sa luati 2-5 ml de extract de crusin de 3 ori pe zi.