Dafinul


Alte denumiri ale Dafinului

Laurus nobilis

Ce este Dafinul ?

Dafinul reprezinta o planta foarte aromata ale carei frunze sunt utilizate pentru pregatirea unor produse medicamentoase sau in prepararea mancarurilor.

Dafinul face parte din familia Lauraceae, este originar din regiunile mediteraneene. Daca este taiat, dafinul creste ca un arbust-tufa dar poate atinge dimensiunile unui copac inalt de pana la 10m daca e lasat sa creasca spontan. Dafinul are frunzele mereu verzi si puternic parfumate, de culoare verde inchis, lucioase deasupra si opace, mai putin intens pe partea inferioara. Florile au culoarea galbena si infloresc primavara fiind grupate in manunchiuri la baza frunzelor.

Dafinul mai este denumit si laur ca simbol al gloriei si de intelepciune in mitologia greco-romana. Era dedicat zeului Apollo. O coroana de dafin era simbolul victoriei si al binecuvantarii divine pentru castigatorii competitiilor literare, olimpice sau atletice. Frunzele se pastreaza uscate dar nu mai mult de un an.

NU EXISTA SUFICIENTE DATE CARE SA ATESTE EFICIENTA DAFINULUI IN CEEA CE PRIVESTE URMATOARELE CONDITII MEDICALE:

  • cancer, matreata sau ameliorarea flatulentei.

Care este modul de actiune al Dafinului ?

Dafinul are o lunga istorie de utilizare in tratamentul multor boli, mai ales ca ajutor in problemele de digestie , in tratamentul gripei si bronsitei. El a fost utilizat pentru a trata diferite tipuri de cancer. Frunctele si frunzele nu se consuma de obicei dar au fost folosite in tratamentul bolilor de isterie, amenoree, gaze de stomac, colici etc. Unii specialisti spun ca frunzele sunt folosite in principal pentru a trata diferite afectiuni ale tractului respirator superior si ca au un efect tonic, stimuleaza pofta de mancare si secretia de sucuri gastrice. Frunzele dafinului au proprietati de antiseptic, aromatic, astringent, carminativ, digestiv, diuretic, vomitativ in doze mari, antiparazitar. Fructele au proprietati ca antiseptic, aromatic, digestiv si stimulent. Infuzia se poate folosi pentru cresterea apetitului. Fructul a fost folosit in trecut in productia de medicamente carminative si pentru a promova avortul. Uleiul din fructul de dafin se foloseste extern pentru a trata entorsele, contuziile etc si este folosit deseori sub forma de picaturi auriculare pentru a calma durerea. Uleiul esential din frunze are proprietati antibacteriene, fungicide si narcotice.

Dafinul contine substante ce pot cauza stari de somnolenta, avand si capacitatea de a combate anumite bacterii si fungi. Dafinul este antiseptic, digestiv si stimulant. Se foloseste contra gazelor intestinale, insomniei, racelii si gripei.

Uz intern: se prepara infuzie de dafin si se consuma in doze moderate pentru purificarea aparatului digestiv si eliminarea gazelor intestinale. Din infuzie de frunze in alcool se prepara un lichior foarte parfumat care, consumat inlesneste digestia si trateaza afectiunile cailor superioare ale aparatului respirator.

Uz extern: se prepara un decoct de frunze cu proprietati revigorante si pentru spalaturi ale picioarelor. Din bace se poate face un unguent care se aplica pe articulatiile care au suferit traume sau au fost imobilizate timp indelungat in ghips.

Pentru a prepara unguent de dafin puneti 1 mana de bace tocate intr-un pahar cu ulei de masline timp de 10 zile. Stoarceti apoi bacele, strecurati si pastrati in sticluta. Cu acest unguent puteti unge portiunile dureroase cauzate de contuzii, reumatism si hemoroizi.

Baile de picioare cu dafin inlesnesc somnul, combat eritemele si mirosurile urate. Puneti doua maini de frunze proaspete de dafin intr-un litru de apa si fierbeti 5 minute. Strecurati.

Precautii in ceea ce priveste Dafinul

In general dafinul nu prezinta riscuri majore pentru om. Totusi exista situatii in care dafinul poate duce la aparitia unor reactii alergice.

ATENTIE: Daca vreti sa utilizati toata frunza intreaga de dafin trebuie sa fiti extrem de atenti ca sa nu lezati suprafata gatului.

Dafinul trebuie evitat in urmatoarele situatii:

  • in sarcina si alaptare
  • cand urmeaza sa aveti o interventie chirurgicala. In combinatie cu medicatia administrata in timpul si dupa interventia chirugicala, dafinul cauzeaza o stare excesiva de somnolenta.

Doze recomandate

Nu s-a stabilit deocamdata o doza sigura zilnica potrivita pentru organism si este important de stiut ca doza de dafin administrata intern tine de mai multi factori cum sunt de exemplu varsta si starea generala de sanatate.

Interesant: In trecut oamenii puneau manunchiuri de dafin in dulapurile cu haine in locul naftalinei pentru ca aveau un miros puternic si deranjat care alunga moliile.