Dalac


Denumirea stiintifica a dalacului este Paris quadrifolia.

Ce este dalacul ?

Dalacul este o planta ale carei tulpina, frunze si fructe sunt folosite pentru preparare unor produse medicamentoase, insa la momnetul actual nu sunt disponibile suficiente informatii care ar atesta eficienta dalacului in ceea ce priveste tratarea unor conditii medicale precum durerile de cap, durerile nervoase, inflamatiile, durerile musculare si durerile articulare, tumorile genitale, ritmul cardiac accelerat, spasmele musculare, folosirea acestei plante pentru longevitate, curatarea si golirea tractului intestinal sau inducerea senzatiei de voma.

Dalacul reprezinta o planta apartinand florei spontane a Europei si apartinand Familiei Liliacee. In tara noastra, dalacul creste in paduri de foioase, paduri de lunca si zone cu umiditate creascuta. Rizomul dalacului creste in pamant, este ramificat si lung, tulpina este dreapta, atinge zece pana la treizeci de centimetri lungime si dezvolta patru frunze sesile si ovale. Floarea dalacului este unica, de culoare verzuie, iar fructul dalacului este reprezentat sub forma unei bace de culoare albastra. Intre substantele continute de dalac se numara saponozidele, paridina si peristyphinina. In scopuri fitoterapeutice se folosesc frunzele dalacului. Principalele calitati ale dalacului sunt cea antisudorifica si cea antispasmodica. Datorita saponidelor din componenta sa poate fi folosit si ca vomitiv, insa se impune mare atentie datorita toxicitatii plantei. 

Care este modul de actiune al dalacului ?

Dalacul are in compinenta sa o substanta ce determina contractarea pupilelor, insa afecteaza si in activitatea respiratorie. Pentru uz intern se foloseste in caz de alienatie mintala, intoxicatii, epilepsie, spasme, transpiratie excesiva, tulburari circulatorii, tuse convulsiva si ulcere varicoase, sub forma unor infuzii slabe.

Precautii in ceea ce priveste administrarea dalaculului

Administrat pe cale orala, dalacul nu este considerat sigur pentru organismul uman, determinand aparitia unor efecte secundare precum starea de voma si varsaturile, diareea, durerile de cap, contractarea pupilelor, paralizia muschilor respiratori sau chiar deces.

Planta este considerata toxica, astfel ca nerespectarea dozelor recomandate poate determina intoxicatii manifestate prin senzatie de ameteala, colici, voma, poliurie, dilatare pupilara sau contractii musculare. Intr-o astfel de situatie se pot administra vomitive, carbune medicinal si diuretice.

Femeile insarcinate sau cele care alapteaza trebuie sa evite administrarea dalacului.

Doze recomandate de dalac

Stabilirea unei doze de dalac, optima pentru fiecare persoana in parte, depinde factori precum starea generala de sanatate, varsta si preexistenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile derulate de specialistii in domeniu nu au putut sa releve o doza zilnica sigura pentru organism. Mai mult, trebuie sa se tina cont de faptul ca in cazul tratamentelor bazate pe plante medicinale, respectarea stricta a dozelor recomandate este esentiala.