Damiana


Damiana este cunoscuta si sub denumirile de Damiana aphrodisiaca, Turnera diffusa sau frunze de damiana.

Ce este damiana ?

Damiana este o planta ale carei codite si frunzeau efect terapeutic, find folosite pentru prepararea unor produse medicamentoase. Pana in prezent, specialistii nu au reusit sa identifice actiuni terapeutice ale damianei in ceea ce priveste durerea de cap, urinarea involuntara din timpul noptii, depresiile sauconstipatia, acestea fiind aflate in curs de cercetare.

Precautii in ceea ce priveste damiana

In stare pura, damiana contine anumite substante capabile sa afecteze creierul si sistemul nervos central. Cu toate ca medicii specialisti considera ca tratamentul pe baza de damiana nu prezinta riscuri majore asupra organsimului, au existat si situatii in care aceasta planta adeterminat aparitia unorefecte secundare severe. Astfel, cele mai frecvente simptomeinregistrate au fostconvulsiile, manifestari similare celor datorate rabiei sau intoxicatiei cu stricnina. Aceasta simptomatologiea fost inregistratain urma administrarii unor doze mai mari de 200 mg de extract de damiana.

Categoriile de persoane carora le este recomandata evitarea damianei sunt copiii, femeile gravide, femeilecare alapteaza, persoanele diagnosticate cu diabet si persoanele care urmeaza sa fie supuse interventiilor chirurgicale in urmatoarele 14 zile.

Interactiunea cu alte medicamente

  • Medicamentele antidiabetice

Gradulde interactiune al damianei cu medicamentele antidiabetice a fost stabilit ca fiindmoderat. Acesta estemotivul pentru care medicii specialistiavertizeaza asupra potentialelor riscuri in ceea ce priveste aceasta asociere.
Damiana arepotentialul de areduce nivelul de zahar din sange, efect similar cu cel al medicamentelor antidiabetice. Astfel, administrarea simultana amedicatiei antidiabetice cu produsele ce contin extract de damiana,poate duce la scaderea nivelului de zahar din sange mult sub nivelul normal, conditie medicala ce poarta denumirea de hipoglicemie si poate deveni foarte periculoasa in cazul persoanelor diabetice. Medicamente de acest gen contin ingrediente active precum glimepiridul, gliburidul, insulina, pioglitazonul, rosiglitazona, clorpropamidul, glipizidulsau tolbutamid.

Doze recomandate

Doza de damiana recomandata fiecarei persoane in parte estedependenta de varsta persoanei, statusul medical actual sau prezenta unor afectiuni de natura medicala preexistente. Pana in prezent nu a putut fi stabilita o doza zilnica cu efect terapeutic asupra organismului. Specialistii avertizeaza ca atat in cazul produselor medicamentoase, cat si in cazul plantelor medicinale, este foarte importanta respectarea dozelor recomandate.