Degetelul rosu


Autor: george

Alte denumiri ale degetelului rosu

Digitalis lanata sau Digitalis purpurea.

Ce este degetelul rosu ?

Degetelul rosu este o planta ale carei parti, cu exceptia radacinii, sunt utilizate pentru pregatirea unor produse medicamentoase.

Exista posibilitatea ca degetelul rosu sa fie eficient pentru:

  • ritm cardiac neregulat, asa cum este fibrilatia atriala;
  • insuficienta cardiaca congestiva (ICC).

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta degetelului rosu in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • astm, inducerea starii de voma, epilepsie, tuberculoza, constipatie, durere de cap, spasme sau vindecarea ranilor si a arsurilor.

Care este modul de actiune al degetelului rosu ?

Degetelului rosu contine anumite substante chimice din care este fabricat digoxinul. Astfel, aceste substante si-au dovedit eficienta in ceea ce priveste contractia muschilor inimii, modificarea ritmului cardiac si cresterea volumului de sange pompat de inima spre organism.

Precautii in ceea ce priveste degetelul rosu

Medicii specialisti avertizeaza in privinta faptului ca administrat fara prescriere medicala si fara supravegherea unui specialist, degetelul rosu nu este sigur pentru organsimul uman. In cazul nerespectarii acestor indicatii exista riscul de aparitie a unor efecte secundare severe precum ritm cardiac neregulat si chiar deces. Simptomatologia intoxicatiei cu aceasta planta include urmatoarele manifestari: dispepsie, contractarea pupilelor, vedere incetosata, puls fluctuant (fie accelerat, fie scazut), stare de voma si varsaturi, stare de ameteala, mictiune excesiva, stare de oboseala, slabiciune musculara si tremor, stupoare, confuzie, convulsii, ritm cardiac anormal si chiar deces. Folosirea pe termen lung a degetelului rosu duce la aparitia unor simptome severe ale intoxicatiei cu aceasta planta inclusiv vedere bruiata, vedere bicroma in galben si verde sau dispepsie.

ATENTIE: Administrarea degetelului rosu nu este sigura pentru orice persoana, cu precadere daca nu se urmeaza indicatiile unui medic specialist. In plus, exista persoane care manifesta un grad sporit de sensibilitate la substantele toxice continute de aceasta planta.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite degetelul rosu:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele diagnosticate cu afectiuni cardiace;
  • persoanele diagnosticate cu afectiuni renale.

Interactiune cu alte medicamente

1. Digoxin
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata
Digoxinul stimuleaza bataile inimii, efect similar degetelului rosu. Administrarea simulatana a celor 2 tipuri de tratament poate duce la intensificarea efectelor digoxinului si la cresterea riscului de aparitie a efectelor secundare ale acestui medicament.

2. Quinina
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie este contraindicata.
Degetelul rosu are capacitatea de a afecta functionarea inimii, efect similar quininei. Astfel, administrarea simultana a celor 2 forme de tratament creste riscul de aparitie a problemelor cardiace severe.

3. Antibiotice (antibiotice din gama macrolidului)
Grad de interactiune: Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Degetelul rosu are capacitatea de a afecta functionare inimii. Anumite antibiotice pot creste cantitatea de degetel rosu absorbita la nivelul organismului, lucru care sporeste riscul de manifestare a efectelor si efectelor secundare ale acestei plante.Anumite medicamente de acest gen contin eritromicina, azitromicina si claritromicina.

4. Antibiotice (antibiotice din gama tetraciclinei)
Grad de interactiune: Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Administrarea antibioticelor din gama tetraciclinei impreuna cu degetelul rosu creste riscul de aparitie a efectelor secundare ale acestei plante.Anumite medicamente de acest gen includ demeclociclina, minociclina si tetraciclina.

5. Laxative stimulante
Grad de interactiune: Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Degetelul rosu are capacitatea de a afecta functionarea inimii. In acelasi timp inima are nevoie de potasiu pentru a-si indeplinii functiile. Laxativele stimulante, scad nivelul de potasiu din organism. Acest fenomen, creste la randul sau riscul de manifestare a efectelor secundare specifice degetelului rosu.Anumite laxative stimulante contin bisacodil, crusin, ulei de castor, senna, etc.

6. Medicamente diuretice
Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Degetelul rosu are capacitatea de a afecta functionarea inimii. Medicamentele diuretice duc la scaderea potasiului din organism, fapt ce afecteaza la randul sau, inima si creste riscul de manifestare a efectelor secundare ale degetelului rosu.Medicamentele diuretice care scad nivelul de potasiu contin clorotiazid, clortalidon, furosemid, hidroclorotiazid, etc.

Doze recomandate

Stabilirea dozei de degetelul rosu, optima pentru fiecare persoana depinde de anumiti factori precum varsta, stare generala de sanatate si existenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile de specialitate nu au putut releva o doza zilnica sigura pentru organism. In plus, trebuie sa tineti cont de faptul ca in cazul tratamentelor pe baza de plante medicinale, respectarea cu strictele a dozelor recomandate este vitala.