Drete


Denumirea stiintifica a dretelui este Lysimachia nummularia, iar popular sunt cunoscute sub denumirile de galbajoara afic, coada racului, banul popii, cosita, dumutrita, duminicea, floare de lungoare, galbenele de padure, galbaioara, gretel, maghiranul pamantului, inima pamantului, oloaga, matele ghinilor sau scrantitoare.                                                                                

Ce este dretele ?

Dretele reprezinta o planta folosita pentru prepararea unor produse medicamentoase, insa pana in prezent nu s-au colectat suficiente informatii care sa ateste eficienta administrarii dretelui pentru tratarea unor conditii medicale precum afectiunile cutanate, eczemele, combaterea bacteriilor, diareea, salivatia sau tusea.

Dretele este originar din Europa si este inclus in Familia Primulaceea. In Romania, dretele este frevent intalnit ca flora spontana in poieni, paduri, tufisuri, zavoaie, lunci, depresiuni umede, atat in zonele de campie cat si in zonele de deal. Dretele este o planta taratoare, care se inmulteste rapid. Tulpinile sale pot ajunge pana la un metru lungime. Frunzele de drete sunt mici, cu forma ovala si cresc opus in perechi. Florile de drete sunt de culoare galbena si au cate cinci petale. Dintre substantele chimice continute de drete putem enumera saponozidele hemolitice, tanoizii, glucozizii fenolici, mucilagiile, primveraza, silicatii si sarurile minerale. Principalele calitati ale dretelui sunt astringente, hemostatice, antibiotice, vulnerare, antidiareice, analgezice, hipotermizante si antiinflamatoare. In fitoterapie, din drete se utilizeaza partea aeriana a plantei, care trebuie recoltata in perioada Mai - Iulie.

Dretele este o planta perena, cu tulpina subtire, aproape taratoare, cu lungimea maxima de saizeci de centimetri, frunze aproximativ rotunde, usor lucioase si carnoase. Dretele infloreste in lunile Mai, Iunie si Iulie. Florile dretelui au culoare galbena, fructul are forma de capsula. Planta creste in zone de deal si de campie, in zone umede si umbroase, iar in scopuri medicinale se culeg florile si se prepara infuzii. Tratamentele de drete si-au dovedit eficienta in dureri agresive precum cele dentare si pentru tratarea erizipelului. Dretele se foloseste si ca aplicatii medicinale pentru cresterea parului si intarirea radacinii firelor de par. De la drete se recolteaza partea aeriana a plantei care are in componenta sa taninuri, flavonoizi, saponine, acizi fenolici si leucoantociani.

Pentru uz intern, dretele se utilizeaza pentru tratarea afectiunilor hepatice, a diareei, dizenteriei, durerilor diverse, hemoragiilor gastrice, hemoragiilor vaginale, hemoragiilor interne, metroragii, hiperticozei, leziunilor in special determinate de tuberculoza, sub forma de infuzie sau de decoct de planta maruntita.

Pentru uz extern, dretele se foloseste pentru tratarea aftelor bucale, aftelor vaginale, alopeciei, furunculozei, hemoroizilor, escoriatiilor, alopeciile difuze, aftozele, inflamatiilor articulare, ranilor, reumatismului, ulceratiilor pielii chiar si varicoase, sub forma spalaturilor, cataplasmelor, compreselor cu infuzie sau a decocturilor de planta maruntita fin.

Care este modul de actiune al dretelui ?

Studiile efectuate de medicii specialisti in domeniu nu au relevat modul in care aceasta planta actioneaza asupra organsimului uman.

Precautii in ceea ce priveste administrarea dretelui

In prezent, nu exista suficiente informatii medicale care sa ateste siguranta administrarii dretelui in scopuri terapeutice. Femeile insarcinate si femeile care alapteaza trebuie sa evite administrarea dretelui.

Doze recomandate de drete

Stabilirea unei doze de drete, optima pentru fiecare persoana in parte depinde de factori precum starea generala de sanatate, varsta si preexistenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile de specialitate derulate nu au putut sa releve o doza zilnica sigura pentru organismul uman. In plus, trebuie sa se tina cont de faptul ca in cazul tratamentelor bazate pe plante medicinale, respectarea stricta a dozelor recomandate este esentiala.