Drobita


Denumirea stiintifica a drobitei este Genista tinctoria, iar popular este cunoscuta sub denumirile de galbenuta, bobitel, brobiuta, braba, dinitra, drebusor, drebsoi, droh, drobita boiangiilor, drobisor, drobusor, drobsor, drog, flori galbene, droghita, genistra, ginistra, ghinistra, ginistru, grozama, grogana, grozana, inistru, inistrea, schinistra, lemnul bobului si sinistra.

Ce este drobita ?

Drobita este o planta utilizata pentru prepararea unor produse medicamentoase, insa la momentul actual nu sunt disponibile informatii cu privire la eficienta administrarii drobitei pentru tratarea unor conditii medicale precum tulburarile digestive, guta, durerile de spate, calculii renali sau pietrele la rinichi, accelerarea ritmului cardiac, afectiunile renale sau afectiunile pulmonare.

Drobita este un arbust cu dimensiuni mici, de treizeci pana la saizeci de centimetri inaltime, apartinand familiei leguminoaselor. Frunzele drobitei sunt lanceolate, florile au culoarea galbena aurie, iar fructul este reprezentat de o pastaie. Perioada de inflorire a drobitei este intre lunile Iunie si Iulie, florile si crengutele de drobita avand valoare medicinala. De asemenea, din ramurelele tinere ale drobitei se poate prepara prin fierbere un colorant de culoare galbena, folosit la vopsirea materialelor textile.

Drobita este un subarbust cu radacina pivotanta, glabra sau cu perisori alipiti, tulpina erecta sau ascendenta puternic ramificata, tulpina muchiata, frunze simple lanceolate sau eliptice, ciliate pe margini, flori grupate in raceme terminale, fructe sub forma de pastai glabre sau scurte pubescente si seminte rotunde eliptice sau lenticulare.

Infuzia din flori de drobita favorizeaza normalizarea activitatii gastrice si intestinale, stimuland secretia gastrica. Preparatele din drobita sunt folosite si pentru tratarea unor afectiuni hepatice si splenice precum si a hipotiropidiei. Drobita are proprietati depurative, reprezentand un agent activ in eliminarea toxinelor din interiorul organismului. Planta are puternice actiuni purgative, sudorifice, vomitive, stimulante si vasoconstrictoare.

Pentru uz intern, drobita se foloseste sub forma decoctului preparat din intreaga planta, adaugansu-se doua linguri de planta uscata la jumatate de litru de apa, pentru tratarea simptomelor gutei si reumatismului. Tot in acest scop se foloseste un preparat homeopatic realizat din drobita.

Semintele drobitei, preparate sub forma de pulbere au proprietati purgative usoare. Din aceasta se administreaza maxim trei lingurite rase zilnic. Infuzia din seminte intregi de drobita este utilizata in caz de intoxicatii ca si vomitiv. In medicina populara, infuziile din frunze de drobita sunt indicate pentru tratarea hipotiroidiei.

Pentru uz extern, se prepara cataplasme din pulbere de seminte pentru favorizarea vindecarii fracturilor.

Frunzele de drobita se recolteaza in perioada Aprilie - mai, iar fructele in luna Iunie. 

In scopuri fitoterapeutice, se utilizează partea inflorita a plantei, iar in scopuri alimentare, se utilizeaza pastaile. Drobita contine uleiuri volatile, alcaloizi, tanini, mucilagii, flavone, substante amare si minerale.

Drobota are proprietati laxative, cardiotonice, emetice, stomahice, sudorifice, vasoconstrictoare, antiemetice, depurative si diuretice. Datorita proprietatilor sale, drobita este recomandata pentru tratarea unor afectiuni hepatice, a edemelor, anorexiei, hipotiroidiei, constipatiei, colicilor abdominale si bolilor reumatice.

Florile drobitei contin flavone precum luteolina si genisteina si isoflavone precum daidzeina, genisteina, formononetina si isoprunetina.

Care este modul de actiune al drobitei ?

Pana la momentul actual, studiile de specialitate nu au putut stabili care este modul in care drobita actioneaza asupra organismului uman.

Precautii in ceea ce priveste administrarea drobitei

Administrata pe cale orala, drobita nu este considerata sigura pentru organismul uman, intrucat poate sa determine aparitia senzatiei de voma, a diareei si a varsaturilor. Femeile insarcinate si femeile care alapteaza trebuie sa evite administrarea drobitei.

Doze recomandate de drobita

Stabilirea unei doze de drobita, optima pentru fiecare persoana in parte depinde de factori precum starea generala de sanatate, varsta si preexistenta unor conditii medicale. Pana la momentul actual, studiile derulate de specialistii in domeniu nu au putut sa releve doza zilnica sigura pentru organismul uman. In plus, trebuie sa se tina cont de faptul ca in cazul tratamentelor bazate pe plante medicinale, respectarea stricta a dozelor recomandate este esentiala.